Въпросът за Крим трябва да се решава по пътя на преговорите, заяви на пресконференция в Пекин премиерът на Държавния съвет Ли Кецян след поредната сесия на Всекитайското събрание на народните представители.

„Що се касае за проблема Крим, причините за неговото възникване са сложни, но ние се надяваме, че той може да се реши политически по пътя на диалога” – заяви китайския политик.

Той обърна внимание, че Китай подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна, но въпросът за Крим е много сложен.

Ли Кецян констатира, че цялата създала се ситуация тежко е повлияла на международната геополитика и на процеса по възстановяване на световната икономика, съобщава блиц.

Ли Кецян заема този пост от две години, като сегашният му пост го прави фактически вторият човек в страната след председателя на КНР Си Цзинпин. Считат го за политик от „пето поколение”.

През октомври 2014 г. той направи тридневно посещение в Русия, като разговаря с Владимир Путин и с Дмитрий Медведев.

В ООН 13 от 15 членове на Съвета за сигурност подкрепиха резолюция против признаването на анексията на Крим от Русия – Китай бе единствената въздържала се страна. Русия наложи вето.

TrafficNews.bg