Датата е 7 март 2018-а. Точно преди 365 дни едно германско момиче губи живота си. Остава завинаги на 14 години, а смъртта й може би прелива чашата на неодобрението на външната политика на Германия и либералното отношение към имигрантите от мюсюлмански произход.

На 7 март 2018 г. майката на Кейра Гросс получава обаждане от дъщеря си: "Мамо, вкъщи съм. Звънни като тръгваш насам!"

Това е последното нещо, което Карин чува от детето си. Тогава обаче не го знае.

Когато приключва работния си ден, жената се обадила по телефона. Никой не вдигнал. Опитала отново, но без успех. Изпратила съобщение във WhatsApp, но то не се доставило. Предположила, че проблемът бил в мрежата или в мобилното устройство на 14-годишното момиче. Но никога през ума и не минала най-ужасяващата мисъл.

Потеглила към вкъщи, а когато достигнала дома си и влязла в него, не открила дъщеря си. Проверила в спалнята й. Момичето не било там. Тогава влязла в дневната. Дъщеря й била на дивана. Шалът й - пропит с кръв. Най-лошото се е случило.

Кейра била с 20 прободни рани. Била мъртва. Самотната майка загубила единственото си дете.

14-годишното момиче било едно от популярните деца в училище. Харизматична, красива. Била с огромен потенциал и може би щяла да се превърне в една от големите звезди в света на фигурното пързаляне.

Трагедията била огромна - самотната майка загубила единственото си дете. Обществото в Берлин би трябвало да сведе глава, да помълчи. Но когато има убийство, значи има труп. Когато има труп, значи има мърша. А където е мършата, там са лешоядите.

Докато властите работят по изясняване на подробностите около случая, смъртта на 14-годишното момиче се прехвърля в онлайн пространството. С убийството започва да се спекулира, а с темата злоупотребяват крайнодесни активисти, които не одобряват отворената миграционна политика на Германия.

Само за няколко часа във Facebook и Twitter се появяват публикации, с които се спекулира, че Кейра е убита от чуждестранен гражданин. Извършителят, обаче, реално все още не е известен и всички го знаят. Кейра става лице на кампания, в която едва ли би искала да участва приживе.

Спекулациите с убийството на 14-годишното момиче подхранват още повече страховете на германските граждани, че отворената политика на Ангела Меркел да приеме стотици хиляди бежанци през лятото на 2015 г., най-накрая е дало резултат. Лош резултат.

Освен това, Кейра е убита малко след други два смъртни случая на територията на страната. Мария Ладенбургер, студентка убита от афганистански гражданин и 15-годишната Миа, убита от бившия си приятел от афганистански произход през 2017 година. Кейра била последната капка.

Друг фактор, който особено задълбочава проблема, е че нивото на престъпността в Германия също скача значително от 2015 г. Повечето криминални деяния са извършени от мигранти.

Четири дни след убийството на Кейра, полицията залавя извършителя. Майката на 14-годишното момиче е шокирана. Убиецът бил 15-годишно момче. Не го познавала лично, но слушала много истории за него. Кийра била влюбена, имала негови снимки в стаята си. Не били двойка обаче.

Момчето било чистокръвен германец. Не бил от друг етнос. Не изповядвал друга религия. Информацията на властите явно не била достатъчна и в онлайн пространството се появяват критики към институциите от страна на разгневени граждани. Започват спекулации, че правителството прикрива голяма част от информацията за криминалните деяния на мигрантите.

Един от основните виновници напрежението да ескалира все повече е Лутц Бахман - основател на движението ПЕГИДА - Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада. Това е едно от основните антиислямистки движения в Германия. Лутц има голямо влияние в социалните мрежи и има стотици хиляди подръжници.

След убийството на Кейра, Лутц публикува информация, че знае името на извършителя. Твърдял, че убиецът бил "звяр от Кавказ", "чеченски мюсюлманин". Публикувал снимка на момчето онлайн. Написал пълното му име. Дал линк към профила му във Facebook. Публикацията е споделяна от широката аудитория.

И тук има една малка подробност. Това е фалшива новина, защото извършителят на тежкото престъпление не бил човекът, изложен публично от Лутц. Младежът просто имал нещастието да се казва по същия начин. В официалния си профил в Twitter берлинската полиция обявила сведенията на политика като напълно фалшиви.

От BBC се опитват да се свържат със създателя на ПЕГИДА и да потърсят коментар от Лутц, но от антимюсюлманското движение отказали.

Историята на 14-годишната Кейра показва колко лесно може да се злоупотреби с едно убийство. Как едно жестоко престъпление може да се превърне в лице на политическа кампания.

Защото когато има убийство, значи има труп. Когато има труп, значи има мърша. А където е мършата, там са лешоядите.

Превод и редакция: TrafficNews