Първият демократично избран президент на Полша Лех Валенса, изрази мнението си относно инвазията на Русия в Украйна по-рано днес пред NOVA телевизия.

Преди време той каза, че ако Русия нападне Киев, светът трябва да нападне Москва. В случая обаче, ако е както той предлага и използва танкове, ракети и ще се води истинска война, тогава могат и те да насочат своите оръжия, а Путин няма да има никакъв шанс, защото имат „много по-голяма сила” от него.

По думите му Путин процедира все едно е в средновековието, а не в 21 век.

„Ако сме солидарни, решителни, тогава Путин ще бъде принуден мирно да разреши проблема. Ако не сме солидарни, тогава ще стигнем до там, докъде стигна Хитлер – да разруши и да завладее света”, казва той.

Според Валенса, Путин няма никакъв шанс срещу НАТО. Наскоро Полша заяви своята готовност да помогне на Украйна, но понеже са част от НАТО, това няма как да се случи, понеже такива решения се взимат солидарно.

Валенса смята, че целта на Путин в момента е да изгради наново Съветския съюз, защото това му харесва.

Лех Валенса заяви, че би отправил към президента на Руската федерация следните думи:

„Знаете ли че, ако ние използваме методите, които вие прилагате, нищо няма да остане от вас, ще бъдете пометен заедно с Русия. Защото имаме по добро оръжие и повече въоръжение.  Ние искаме да ви убедим с новите методи, но ако ни принудите, тогава ще видите какво ще се случи с Русия и какво ще се случи с вас”.