Най-мощните паспорти в света бяха разкрити в нова класация. Япония и Сингапур заедно претендират за първото място в последната итерация на индекса на паспортите на Henley, публикуван от базираната в Лондон консултантска фирма за глобално гражданство и пребиваване Henley & Partners.

Докладът оценява паспортите на 199 държави за това колко дестинации могат да посетят притежателите, без да е необходимо да си осигуряват виза предварително.

Притежателите на японски и сингапурски паспорти на теория могат да получат достъп до 192 нации без виза или като получат виза при пристигане.

На практика обаче този брой може да е по-нисък – индексът не отчита временните забрани за пътуване и ограниченията, наложени по време на пандемията. 

Въз основа на данни на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), първият паспортен индекс за 2022 г. класира Южна Корея и Германия на второ място (с оценка от 190); Финландия, Италия, Люксембург и Испания заемат трето място (с резултат 189); и Австрия, Дания, Франция, Холандия и Швеция на четвърто място (с резултат 188). Последните трима са се изкачили с едно място спрямо последната класация.

Ирландия и Португалия са на общо пето място (с резултат 187).

Обединеното кралство и САЩ се покачиха с едно място от предишната класация и сега са на шесто място, редом до Швейцария, Норвегия, Белгия и Нова Зеландия.

В долния край на спектъра Афганистан е в дъното на класацията с резултат от само 26 държави, достъпни без визи или с виза при пристигане за притежатели на паспорт.

Индексът отбелязва, че въпреки че пътуванията стават все по-разпространени през последното десетилетие – през 2006 г. пътниците имаха достъп до 57 държави без визи средно, в сравнение със 107 днес – повечето от тези предимства са се ползвали от Европа, Северна Америка и заможните азиатски нации.

„Паспортите и визите са сред най-важните инструменти, влияещи върху социалното неравенство в световен мащаб, тъй като те определят възможностите за глобална мобилност“, каза в последния доклад Кристиан Х. Келин, председател на Henley & Partners и създател на концепцията за паспортния индекс.

„Границите, в които случайно сме родени, и документите, които имаме право да притежаваме, са не по-малко произволни от цвета на кожата ни. По-богатите държави трябва да насърчават положителната вътрешна миграция в опит да помогнат за преразпределението и балансирането на човешките и материалните ресурси в световен мащаб", посочва още тя. 

Най-мощните паспорти за 2022 г

Япония, Сингапур (192)
Германия, Южна Корея (190)
Финландия, Италия, Люксембург, Испания (189)
Австрия, Дания, Франция, Холандия, Швеция (188)
Ирландия, Португалия (187)
Белгия, Нова Зеландия, Норвегия, Швейцария, Обединеното кралство, САЩ (186)
Австралия, Канада, Чехия, Гърция, Малта (185)
Полша, Унгария (183)
Литва, Словакия (182)
Естония, Латвия, Словения (181)

Най-слабите паспорти за 2022 г

Судан, Шри Ланка, Ливан (41)
Либия, Косово, Бангладеш (40)
Северна Корея (39)
Непал, палестински територии (37)
Сомалия (34)
Йемен (33)
Пакистан (31)
Сирия (29)
Ирак (28)
Афганистан (26)