Д.Б. Купър е едно от имената, които слагат американските власти в малкия си джоб. Купър е се превръща в една от най-големите мистерии в американската история, след като през 1971 година отвлича самолет, а след това изчезва в небитието.

На 24 ноември, докато всички в Съединените американски щати се готвят да посрещнат Деня на благодарността, мъж на около 40 си купува билет на стойност 20 долара от авиокомпанията Northwest Orient. Полетът е със самолет "Бойнг 727" от Портланд до Сиатъл - кратко пътуване, по време на което обаче пасажерите ще преживеят истински ужас.

Когато давал личните си данни, мистериозният мъж се представил като Дан Купър - име, което по-късно ще се окаже просто фиктивно. Изглеждал спокоен, изискан, мил. Малко след излитането мъжът дал бележка на една от стюардесите, според която Купър имал в себе си бомба. Отворил куфарчето и показал устройство с множество жички и батерия. Стюардесата незабавно информирала пилотската кабина.

Мъжът отвлякъл самолета. Поискал откуп в размер на 200 000 долара, което по онова време се равнява на близо 1.2 млн. долара днес. Важно условие било сумата да бъде изброена в 20-доларови банкноти.

Поискал и четири парашута. Властите успели да се споразумеят с похитителя. Самолетът кацнал по разписание в Сиатъл. След като Купър получил всичко, което поискал, мистериозният похитител освободил 35-те пътници, които се явили участници в заложническата драма. Настоял обаче на борда да останат двама пилоти, инженер и една стюардеса.

Презаредили гориво и самолетът потеглил към Мексико Сити. Дан Купър дал много подробни указания на екипажа - летателният апарат да се движи на точно определена височина, с точно определена скорост и много специфичен наклон от 15 градуса.

И тогава изведнъж Купър скочил от самолета с парашут и потънал вдън земя, разказва ВВС.

ФБР започва най-дългото и изтощително разследване в историята си. Операцията е наречена NORJAK. След като кацнал отново на земята, самолетът бил внимателно претърсен за следи. Единственото, с което властите разполагали - снимка на Купър, пръстови отпечатъци и вратовръзка. Би трябвало да е достатъчно. Разследването обаче продължило с години и в крайна сметка никой не можел да установи самоличността на извършителя.

Според агентите Купър познавал много добре самите летателни апарати и цялата местност. Спекулирало се, че мистериозният мъж бил военнослужещ. След това стигнали до извода, че може би не е съвсем опитен парашутист, защото местността, в която скочил, била доста опасна.

Всички банкноти, които били дадени на Купър, били предварително описани от властите. Пред 1980 г., когато разследването тече с пълна мощ, но все пак винаги стига до задъдени улици, едно момче съобщава, че е намерило чувал с пари до река Колумбия. Серийните номера на всички банкноти съвпадали с онези, дадени на Купър. Властите започват да работят върху версията, че мистериозният похитител така и не е оцелял при скачането си от самолета. Тялото обаче така и не е намерено.

Последвало 30-годишно разледване. Списъкът със заподозрени наброява хиляди. Теориите са много, а доказателствата, които да ги подкрепят - почти никакви. И се появяват въпросите: Какво е истинското му име, жив ли е,..?

Въпросите остават без отговор и така през 2016 година ФБР се отказва. Разследването е прекратено, а случаят е обявен за неразрешен.

През годините независими разследващи продължават опитите си да разплетат мистерията. Спрягали са се различни имена, но нито едно от тях не може да бъде потвърдено със сигурност Една от теориите се появява съвсем наскоро - през юни 2018 година. Според нея зад самоличността му се крие 74-годишен ветеран от Виетнамската война на име Робърт Ракстрау.

Каква е истината, обаче, остава загадка и до днес.

Превод и редакция: Trafficnews