Китай съобщи за пет нови потвърдени случая на COVID-19 за 16 май, което е по-малко от 8-те отчетени през предходния ден, се казва в съобщение в неделя на Националната здравна комисия (NHC).

Два от петте потвърдени случая са така наречените вносни инфекции, докато три са предавани на местно ниво в североизточния китайски град Джилин. Броят на потвърдените случаи в континенталната част сега е 82 947, а смъртните случаи са 4 634. Китай не включва хора, които са били тествани и е установено, че са безсимптомни носители, в своите данни за потвърдени случаи.

Трите случая, предавани от дома, са свързани с област в град Джилин, наречена Fengman, която е класифицирана от китайските служители като зона с висок риск за COVID-19.

Засилените мерки за контрол на заболяванията в областта включват разрешаване само на един човек от семейство да излиза и да закупува ежедневно нужните продукти и стоки.

Жителите бяха посъветвани да не напускат града, а всеки, който трябва да напусне, трябва да предостави отрицателен резултат от теста, получен в рамките на предходните 48 часа.

Джилин е вторият по големина град на провинцията, който граничи със Северна Корея и Русия. Той временно спря движението на пътническите влакове миналата сряда.

Област Fengman заяви в публикация в Wechat в неделя, че ще засили мерките, като затвори част от магазините, включително универсални магазини, магазини за домакински уреди и магазини за мебели, но ще запази супермаркетите отворени, за да поддържат доставките на жителите.

Броят на новите асимптоматични случаи на коронавирус в Китай падна до 12 от 13 предходния ден, съобщи НКК.

Чонг Наншан, старши съветник по медицински съвет на китайското правителство, заяви в събота, че опасността от втора вълна от инфекции е голяма.

"По-голямата част от китайския народ в момента все още е податлива на инфекция с COVID-19 поради липса на имунитет", казва Джунг, цитиран в доклада на Си Ен Ен.

„Сблъскваме се с голямо предизвикателство, не по-различно от това в другите държави в момента", посочва още той.