"Бохемска рапсодия" спечели четири награди "Оскар". Лентата обиколи повечето кина по цял свят, а вчера официално обявиха, че филмът за Queen и Фреди Меркюри ще се завърти и в киносалоните на Китай.

Новината идва като гръм от ясно небе. Причината за това е известната рестриктивна политика в социалистическата държава спрямо ЛГБТИ обществото. Затова не е и никак изненадващо, че в Китай може би ще гледат една малко по-различна версия на "Бохемска рапсодия". Една орязана версия.

Информацията не е напълно официална. Биографичния филм за Фреди е бил одобрен за излъчване и ще се завърти по кината от 22 март и феновете на легендарната група веднага реагираха в мрежата с шеговитите думи: "Това истинският живот ли е или е просто фантазия?". Препратката, разбира се, е към част от текста на една от най-великите песни в историята на музиката - "Бохемска рапсодия".

Не е ясно, обаче, дали целостта на филма ще бъде нарушена и лентата ще бъде подложена на китайска цензура. Според коментари под официалната новина, пусната от FOX, вероятността хомосексуалните сцени да бъдат премахнати, е много голяма, а спекулациите не са напълно безпочвени.

Припомняме, че след като Рами Малек получи "Оскар" за главна мъжка роля заради своето превъплъщение във Фреди Меркюри, актьорът излезе и изнесе своята реч. Изказването му, обаче, беше цензурирано от китайските медии, които орязаха част от думите му: "Вижте, направихме филм за гей, емигрант, който през целия си живот е безкомпромисно себе си…"

Телевизия "Манго" - един от най-популярните телевизионни канали в Китай обаче постави грешни субтитри под думите на Малек като замени "гей" със "мъж от специална група". Веднага след това се появиха и критики към медията.

Според източници на Ен Би Си, със сигурност от "Бохемска рапсодия" ще бъде изрязана поне 1 минута от филма, в която се целуват мъже и има употреба на наркотици.

Това не е първият подобен скандал, в който "Манго" се въвлича. През изминалата година медията цензурира ЛГБТИ съдържание по време на конкурса Евровизия и отказа да излъчи видеото на Ирландия, в което мъже танцьори се държат за ръце.

Освен това от телевизията са замазали и флаговете на гей обществото, които са се развявали по време на изпълнението, пишат от "Variety".

Превод и редакция: TrafficNews