Десният националист Нафтали Бенет положи клетва като премиер на Израел. Той смени Бенямин Нетаняху, заемал поста през последните 12 години. Бенет, който е лидер на партия „Ямина”, ще бъде министър-председател до септември 2023 г. като част от споразумението за споделяне на властта.

След това той ще предаде властта на Яир Лапид, ръководител на центристкиата „Йеш Атид”, за още две години.

Бенямин Нетаняху - най-дългогодишният министър-председател на Израел - ще остане лидер на дясната партия „Ликуд” и ще ръководи опозицията.

По време на неделния дебат в Кнесета (парламента) в Йерусалим Нетаняху предизвикателно обеща: "Ще се върнем". След като депутатите гласуваха новото коалиционно правителство, Нетаняху отиде при Бенет и му стисна ръката.

В речта си Бенет каза: "Това не е ден на траур. Има смяна на правителството при демокрация. Това е всичко. Ще направим всичко възможно, така че никой да не изпитва страх ... И казвам на тези, които възнамеряват да празнуват тази вечер, не танцувайте с болката на другите. Ние не сме врагове; ние сме един народ".

Нафтали Бенет обеща "правителство на промяната", но и че работи да обедини нацията, изтощена от четири парламентарни вота в рамките на две години политическа безизходица, предаде Би Би Си.

Приоритетите ще бъдат свързани с реформи в образованието, здравеопазването и намаляване на бюрокрацията.