Евтаназираха 17-годишна холандка, страдаща от депресия и анорексия. Ноа Потовен е получила своята смъртоносна инжекция, след като лекарите преценили, че мъченията й са твърде непоносими.

Ноа е родом от Арнхем - малък град, намиращ се в източната част на Холандия. Когато била на 11, била нападната и изнасилена. Случката се повторила 3 години по-късно. И двата случая били по време на събиране с приятели. Не казала на никого, защото била твърде засрамена и се страхувала.

Момичето се завъртяло в тежкия цикъл на депресивните състояния. Имала посттравматичен стрес, страдала от депресия, развила и анорексия.

Когато навършила 17, нещата вече били непоносими. Затова момичето решило да сложи край на живота си, при това по напълно законен начин. Решението си Ноа обявила във Facebook.

"Много дълго време обмислях дали да споделя това публично, но въпреки всичко в крайна сметка се реших. Може би идва като гръм от ясно небе за много от вас, но ви уверявам, че това не е импулсивно решение.

Ще карам направо: До 10 дни ще умра. След дълги години на борба, вече се чувствам напълно изцедена. Не мога повече. От известно време не ям и не приемам никакви течности. След доста продължителни разговори и анализи, в крайна сметка лекарите решиха да ми позволят да се подложа на евтаназия. Страданията ми са непоносими. Дишам, но вече не живея!"

Ноа потърсила съдействие от клиника, която предлага евтаназия, без знанието на своите родители. Случило се през декември.

Те научили за зловещия план на дъщеря си, след като майка й открила писма, адресирани до тях, които били прибрани в папка в стаята на 17-годишното момиче. Опитвала се да се сбогува.

"Бях в пълен шок. Ноа беше едно мило, красиво и умно момиче. Страшно социална и винаги в приповдигнато настроение. Как е възможно да иска да умре?", разказва майката пред холандските медии, цитирани от "Ню Йорк Поуст".

"Не получихме никакъв истински отговор. Просто научихме, че животът и изведнъж е останал без смисъл", допълва съкрушената жена.

През последните три години от живота си, Ноа била приемана в няколко медицински заведения, в които да се лекува от анорексия. Хранела се с тръбичка в продължение на година, разказват от "Индепендънт".

В крайна сметка борбата й довела до този момент. В Холандия евтаназията е напълно законна - вписана в закон през 2001 година. Същата, в която Ноа била родена. Освен това, в Кралството е позволено на деца над 12-годишна възраст да сложат край на живота си по този начин, ако лекари преценят, че няма друг изход за тях.

Само за 2017 г. в страната над 6 500 души са решили да се евтаназират. Това представлява около 4.4% от цялата смъртност в Холандия.