Около 2000 хамстера и други дребни животни ще бъдат евтаназирани в Хонконг заради опасения на властите от междувидово предаване на коронавируса, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Според медийни съобщения повод за решението е случай със собственичка на зоомагазин, която е била диагностицирана с варианта Делта на коронавируса. Това е и първата установена инфекция в Хонконг с тази разновидност на вируса за последните около три месеца.
Впоследствие хамстери в магазина й, които били внесени от Нидерландия, дали положителен тест за коронавирус, съобщи хонконгската обществена телевизия.

По данни на местното издание "Саут Чайна морнинг пост" и други хонконгски медии, днес е било поискано зоомагазините с хамстери и притежателите на животни от този вид да ги предоставят, за да бъдат унищожени. Това се отнася за всички хамстери, закупени след 22 декември.
Като предпазна мярка ще бъдат избити и някои други представители на дребни животински видове в зоомагазините.

Всички засегнати животни ще бъдат изследвани за коронавирус, се посочва в съобщенията. Ако те се окажат положителни, собствениците ще трябва да се поставят под карантина, както и посетителите на дадения магазин.

Властите признаха, че все още няма доказателства, че домашните любимци могат да предават коронавируса на хора, но добавиха, че искат да се подсигурят. "Саут Чайна морнинг пост" обаче цитира източник, според когото има данни за предаване от животни на хора.

Миналата година в Хонконг почти нямаше случаи на коронавирус заради строгите правила за влизане от чужбина. В последно време обаче имаше потвърдени инфекции с варианта Омикрон.