Огромен глад за лекарски кадр е на път да обхване цяла Италия. Само в областта Венето има свободни 1300 места. Кризата с лекарите принудила хората от Апенините се обръщат към Източна Европа и търсят медици на Балканите.

Тревогата с лекарите беше бита от италианския всекидневник "Република" точно навръх католическия Великден. От там пишат, че най-тежко положението с медицинските кадри е в североизточната област Венето.

Интересът на здравните заведения там е насочен предимно към Румъния и то по-специално района на град Тимишора. Причината да се обърнат към нашата северна съседка е, че двата езика са близки, тъй като са от романската езикова група. Според италианците румънските лекари бързо биха преодолели езиковата бариера и ще навлязат по-лесно в работата.

Според "Република" положението с докторите във Венето е наистина драматично и болниците там били принудени да връщат масово на работа пенсионери, пише "Монитор".

Най-голяма липса се усещала при педиатрите - незаетите места са 227. Липсват още лекари от Бърза помощ, специалисти по вътрешни болести, рентгенолози, психиатри, ортопеди и анестезиолози.

Вестникарското издание предвижда, че вместо да се решава, кризата ще се задълбочава все повече. До 2025 г. би трябвало да се пенсионират 52 000 от медиците там. Завършващите всяка година местните университети млади доктори са 6000 – 7000. Изводът е, че ако няма кадри, които да дойдат от чужбина и то в близките години, на Апенините ще усетят липса от 15 хиляди доктори в следващото десетилетие.

Затова от "Република" предвиждат, че търсенето на кадри от страна на италианците няма да се ограничи само в пределите на Румъния. "Ловът на доктори" ще се прехвърли към България и други източноевропейски страни.

А предвид проблемите със здравната ни система и ниското заплащане, за което медиците алармират от години, както и лошата работна среда, предложения от по-развити европейски държави, биха били добре дошли за родните ни лекари.