Иран приключи с отмъщението си за смъртта на ген. Касем Солеймани и няма да предприема нови военни действия, ако и САЩ не продължават с агресията си. Това заяви постоянният представител на Иран при ООН Маждид Тахт Раванчи, в отговор на въпрос на ТАСС за реакция на Техеран след изявлението на президента на САЩ Доналд Тръмп.

"Всички наши действия бяха пропорционални на убийството на ген. Касем Солеймани. Те са завършени. Ако САЩ повече няма да предприема военни действия по отношение на Иран, от наша страна също няма да предприемаме такива действия", подчерта той.

Дипломатът допълни, че ислямската република е действала изключително в съответствие с чл. 51 от Устава на ООН, реализиране на своето право на самоотбрана. "Ако САЩ все още решават да предприемат военни действия, Иран няма да има друг път, освен отговор", допълни Тахт Раванчи. 

Припомняме, на 31 декември 2019 г. посланикът на САЩ в Ирак избяга под напора на хиляди протестиращи в Багдад, пише News.bg.

В петък, 03 януари 2020 г. от Пентагона съобщиха за ликвидирането в Багдад на командващия силите за специално предназначение на иранския генерал Касем Солеймани. Той бе командващ Ислямския революционен гвардейски корпус "Ал Кудс".

От Американското военно министерство заявиха, че ракетният удар, довел до смъртта на Солеймани е нанесен по разпореждане на президента Доналд Тръмп. Заедно със Солеймани бяха убити и заместник водача на иракското шиитско опълчение Абу Махди ал Мухандис и неговия помощник, които имаха водеща роля в сраженията по освобождение на иракските земи от терористичните групировки на "Ислямска държава".

Тръмп: Докато съм президент на САЩ, Иран няма да използва ядрено оръжиеТрябва да постигнем споразумение, което да направи света по-сигурно място, коментира президентът на САЩ

Лидерът на шиитската военизирана ислямска организация и партия "Хизбулла" Сайед Хасан Насрала заяви, че убийството на иранския ген.-майор Касем Солеймани маркира нова фаза в историята на Близкия Изток.

Ден по-късно САЩ обяви, че се изтегля от Ирак. След това военният министър на САЩ Марк Еспър заяви, че САЩ не планират излизане от Ирак.

Същият ден - 6 януари, иранският президент Хасан Рохани заяви, че никой не трябва да заплашва нацията му. Той направи това в отговор на съобщението в "Туитър" от президента на САЩ Доналд Тръмп, в което той заплаши, че ще удари 52 обекта в Иран.

Още в първите часове на 8 януари над територията на Ирак бяха засечени ракети по американски военни. След убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани, Техеран се закани да продължи с атаките срещу американски военни в Ирак.

Малко след това Иран съобщи, че е изстрелял десетки ракети земя-земя по иракската база "Айн ал Асад", където са разположени американски войски.

Ракети удариха Иракски Кюрдистан. Летището Ербил в Иракски Кюрдистан е било подложено на ракетен огън в сряда сутринта.

"Използвахме ракети с малък обхват...Надявам се, че това ще бъде незабравим урок за американците", заяви военният министър на Иран Амир Хатами.

Иран: Ликвидирахме 80 американски войници при ракетните удариПрезидентът Доналд Тръмп заяви, че всички в базите са добре, изчисляват щетите