Докато съм президент на САЩ, Иран няма да използва ядрено оръжие. Това заяви американският президент Доналд Тръмп на официална пресконференция във връзка с атаката на балистични ракети на Иран върху въздушни бази, в които се настаняват американските сили в Ирак. Атаките над американските бази бяха в отговор на убийството на генерал Касем Солеймани, което беше извършено по нареждане на Тръмп.

"Няма загинали американски граждани след снощните атаки на режима в Иран. Американските военни сили са в готовност за всичко", обясни още президентът на САЩ.

Той изрази уважението си към всички американски граждани във военна униформа, както мъже, така и жени. 

"Разрушителното поведение на Иран в Близкия Изток се толерира още от далечната 1979 г. Но това не може да продължава. Иран е сред водещите партньори на тероризма в глобален мащаб, снабдявайки го с оръжия. Подобни действия застрашават сериозно целия свят, но ние не можем да го позволим", категоричен беше Тръмп.

По думите му Иран няма да предприеме военни действия. 

"Касем Солеймани беше отговорен за едни от най-ужасяващите трагедии. Той подготвяше терористичните армии, в това число и Хизбула. Под негово командване бяха извършени редица атаки над невинни граждани. Той подклаждаше огъня на гражданската война в региона. Ръцете му бяха изцапани не само с кръвта на американци, но и на много иранци", обясни американският държавен глава.

Според него ликвидирането на Солеймани е изпратило сериозно послание към всички терористични организации.

"Ако цените собствения си живот, няма да застрашавате живота на нашия народ", коментира Тръмп.

Тръмп: Ликвидирах Солеймани, за да избегна война, а не да започна такаваСАЩ не се стреми към смяна на режима в Иран, категоричен е американският президент

Иран трябва да забрави за своите амбиции да използва ядрено оръжие, както и да приключи подкрепата на тероризма. Трябва да работим заедно, за да постигнем споразумение, което да направи света по-сигурно и мирно място. 

"Цивилизованият свят трябва да отправи ясно послание към режима в Иран. Днес призовават НАТО да участва активно в процеса в Близкия Изток", добави Тръмп.

Иран отвърна на удара! Ракети полетяха към американски базиАтаката е отмъщение за убийството на Сулеймани