Групировката „Ислямска държава“ (ИД, преди „Ислямска държава в Ирак и Леванта“, ИДИЛ) заяви, че е пленила израелски арабин, който се представил като чуждестранен боец, за да шпионира за израелската разузнавателна служба Мосад, предаде Ройтерс. 

Твърденията на ИД бяха отхвърлени от Израел и от семейството на пленника, които заявиха, че той е бил отвлечен. 

В интервю, публикувано в англоезичното онлайн издание на ИД „Дабик“ 19-годишният Мухамад Мусалам казва, че се присъединил към радикалната групировка в Сирия, за да докладва на израелците за скривалищата ѝ за оръжия, базите ѝ и палестинските ѝ бойци. 

Бащата на Мусалам Саид отрече синът му да е шпионин и заяви, че той изчезнал, след като отишъл в Турция като турист. 

Мухамад впоследствие се обадил по телефона вкъщи и казал, че е бил отвлечен в съседна Сирия, но можел да се откупи, за да го пуснат, и казал на баща си, че му трябват пари. Бащата казва, че преди да успее да изпрати парите, му се обадил непознат мъж да му каже, че Мухамад избягал от похитителите си, но бил заловен от „Ислямска държава“. 

Представител на израелските служби за сигурност заяви, че Мухамад отишъл в Турция на 24 октомври, за да се бие на страната на ИД в Сирия. 

„Той е отишъл по своя инициатива, без знанието на семейството му“, каза източникът. На въпрос на Ройтерс дали изявлението му е опровержение, че Мусалам е израелски шпионин, той отвръща: „Можете да го разбирате в този смисъл, да.“

Бойци от „Ислямска държава“ са превзели град Ал Багдади в западен Ирак,заплашвайки военновъздушна база, където американски морски пехотинци обучават иракски войници,съобщи Ройтерс, като се позовава на местните власти. 

Ал Багдади, на 85 км северозападно от Рамади в провинция Анбар, беше обсаден от месеци от джихадистите, които превзеха големи райони в северен и западен Ирак миналата година. 

„90% от град Ал Багдади падна в ръцете на бунтовниците“, заявил по телефона местен управител. 

Джихадистите атакували града от две направления по-рано вчера, а друга група бунтовници нападнали строго охраняваната база на ВВС Айн ал Асад, на 5 км югозападно от града, но не успели да я превземат. 

Близо 320 американски морски пехотинци обучават войници от Седма дивизия на иракската армия в тази база.

TrafficNews.bg