Преди изглеждаше, че най-сигурното работно място в Русия е в "силовите министерства", фаворизирани от бившия агент на КГБ Владимир Путин. Но сега пожарникарите, полицаите и - ако се съди по някои съобщения на медии - даже шпионите са притиснати от руската икономическа криза, като губят работата си или надбавките, защото финансовото министерство орязва разходите заради западните санкции, които може да са в сила още години, пишат Елизабет Пайпър и Олга Сичкар от Ройтерс.

Много от хората, отрано подготвили се за професии, която са смятали, че ще работят цял живот, се оказаха изненадани от съкращенията в министерството на извънредните ситуации, вътрешното министерство и Федералната служба за сигурност, приемник на съветското КГБ. Още повече, когато засягат спомагателния персонал на армията, която изглеждаше недосегаема, след като Путин изключи разходите за отбрана от бюджетните съкращения. Тези съкращения са необходими за справяне с кризата, задълбочила се от ниските цени на петрола и санкциите заради войната в Украйна.

Съкращенията удрят директно една от най-големите прослойки, подкрепящи Путин - голямата бюрокрация от хиляди щедро финансирани държавни служители, които представляват голяма част от руската средна класа, колкото и неясно да е това понятие.

Служителка в министерството на извънредните ситуации, което обединява противопожарните служби, гражданската отбрана и издирвателно-спасителните служби, казва, че нейният екип тъкмо очаквал увеличаване на заплатите, когато този месец бил повикан на събрание. Хората били уведомени, че предстоят съкращения в тяхното противопожарно звено, зачислено към военна база в Южна Русия. "Казаха ни, че няма пари. Не получихме никакво ясно обяснение. Била дошла заповед. Даже не ни позволиха да я видим", разказва служителката, пожелала анонимност поради опасения от наказание.

"Разбира се, обезпокоена съм от уволненията, защото са извършени във военно поделение, а регионалният командир писа ясно, че съкращенията няма да засегнат военните части. Ние просто не знаем каква е истината." Служителката казва, че съкращенията са сякаш на случаен принцип - обхващат не само хора в предпенсионна възраст, но и опитни шофьори, техници и радиооператори, които са предимно жени на възраст 35 години и нагоре. Повечето от тях трудно ще си намерят друга работа. 

"Всичко това става в много труден момент, при нестабилна икономическа ситуация в страната", отбелязва служителката. Два дни по-късно тя каза, че уволненията са били "замразени", но не даде подробности. Министерството на извънредните ситуации не откликна на молбата ни за коментар.

Съкращения във всичко

Информациите във вестници и в социални мрежи, че съкращения се извършват не само в държавния сектор, но и в частния сектор, увеличават опасенията за ръст на безработицата, докато икономиката се е устремила към рецесия, а инфлацията расте. През януари нивото на безработицата достигна 5,5 на сто, а министерството на икономиката очаква тази година тя да стигне 6 процента. Това е малко увеличение, но заради него някои поставят под въпрос стойността на обявената от правителство антикризисна програма за 2,34 трилиона рубли (38 милиарда долара).

Някои служители в полицията и отделите за борба на наркотрафика казват, че трябва да съкратят разходите си с 10 на сто, а Александър Риболовлев, държавен служител в северозападния град Архангелск, се оплаква в "ВКонтакте" (най-голямата руска социална мрежа) от кризата. "Те съкращават работни места във всички ведомства, вътрешното министерство, службата за затворите и министерството на извънредните
ситуации", пише той. "Хората губят работата си. . . А всички имат кредити, ипотеки. Скоро ще излязат на улиците. Не е ясно докъде ще стигнат съкращенията".

Местни медии твърдят, че министерствата били уведомени да намалят разходите си с 10 процента, но не непременно чрез съкращения на работни места. Някои са решили да намалят бонусите като добавките за тежки условия на труд. От вътрешното министерство, ФСС и канцеларията на Генералния прокурор не отговориха на молбата за коментар.

Колко сериозни ще са съкращенията?

През януари финансовият министър Антон Силуанов каза, че ще бъдат орязани с 10 на сто всички бюджетни разходи с изключение на социалната сфера и отбраната - приоритет за Путин, който се стреми да възстанови руската военна мощ. Също миналия месец Силуанов каза, че Русия трябва да намали бюджета си за тази година с още 600 милиарда рубли (9,69 млрд. долара). Според руския вестник "РБК дейли" тази сума вече е намалена до 427,2 милиарда.

Даже министерството на отбраната може би не е напълно защитено. "РБК дейли" цитира източници от финансовото министерство, че за отбрана през тази година няма да достигат 26,9 милиарда рубли (46,86 млн. долара). Това е само един процент съкращение, но е обрат в тенденцията за големи ежегодни увеличения на разходите по времето на Путин.

Говорителка на финансовото министерство каза, че работата по актуализирането на бюджета още не е приключила и не направи коментар за междинните планове.

Държавните служители извън областта на отбраната, т.нар. "бюджетници", вече усещат съкращаването на разходите.

Регионалните началници и директори във Федералната митническа служба са получили на 22 януари писмо, в което се казва, че ще има 10-процентно съкращение на персонала "с цел да бъда запазено нивото на заплатите на служителите на равнището от 2014 г.". Според копие от писмото, с което разполага Ройтерс, ръководителите трябва да представят подробно дейностите, които извършват, да установят броя на вакантните места и да изработят план за "реорганизация" в срок до 20 януари. Федералната митническа служба не отговори на молбата за коментар.

Това е рискована стратегия. Като удря държавните служители, Путин може би удря някои от хората, помогнали му да се държи на власт от 2000 г. Засега те са покорни. "Щом сме на военна служба, получаваме заповеди", казва един служител от министерството на извънредните ситуации. "Така че не можем да кажем нищо против [нашите шефове]. Но как може да се управлява организация без работници?"

TrafficNews.bg