Самопровъзгласилият се за президент на Венецуела Хуан Гуайдо обяви - идва краят на Мадуро. Във видео във социалните мрежи лидерът на опозицията обясни, че голяма част от армията, която допреди месеци беше на страната на Николас Мадуро, вече подкрепя Гуайдо.

“Сега е моментът”, заяви Хуан Гуайдо и даде обещание, че краят на Мадуро е близо.

Редом до опозиционният лидер беше и Леополдо Лопез - политик от опозицията, който би трябвало да е под домашен арест.

Видеото, публикувано в Twitter, е гледано стотици хиляди пъти. Камерата показва десетки военни, застанали плътно зад Хуан Хуайдо. Въпреки това, обаче, опозиционният лидер все още може да разчита само на част от военните сили на Венецуела. Останалите остават на страната на Мадуро, който все още отказва да предаде властта.

Припомняме, че конфликтът доведе до огромна криза за страната, която беше под обсада. До жителите не достигаше хуманитарна помощ заради блокирани от военните граници. Редица държави призоваха Мадуро да слезе от власт, а международната общност беше разделена на два лагера - онези, които подкрепят Гуайдо и онези, които го осъждат. Международни организации също се намесиха в конфликта.

Гуайдо заяви, че хората във Венецуела трябва да излязат на улиците и да подкрепягт демокрацията и възраждането на свободата.

“Въоръжените сили взеха правилното решение. Разчитат на подкрепата на всички граждани на Венецуела, Конституцията, гаранцията, че са на правилната страна в този исторически момент”, заяви още младият политик.