В цяла Италия се проведоха протести срещу Covid мерките на правителството, които включват зелен и супер зелен пропуск, изискващ ваксина или преболедуване и срещу задължително ваксиниране за някои трудови категории и за над 50 годишните. Протестите бяха организирани от над 40 сдружения и комитети .

Най-многобройни бяха протестите в Рим - към 5000 души от цялата страна събрали се на площад „San Giovanni”  и в Милано. 

В Рим, пристанищни работници от Генуа с надписи „Свобода и Истина” доброволно се грижеха за спокойното провеждане на събитието. В Милано, специален гост бе френският учен и носител на Нобелова награда за откриването  вируса на Спин -  вирусологът Люк Монтание. 

От сцената на площад “XXV април”, той изказа мнението си за научната страна относно пандемията и заяви:

Противно на казаното, тези ваксини изобщо не предпазват. Това става ясно постепенно и е научно признато днес. Това доказват не само научните експерименти, но и тестовете върху болните.

Навсякъде, протестиращите издигнаха лозунги  за свобода позовавайки се на Конституцията,  със скандирания „долу ръцете от децата” , „стига здравна диктатура” , както и за оставката на премиера Марио Драги.  

Протест и в Унгария

Над 1000 души участваха в организиран от крайнодясното движение "Наша родина" протест в Будапеща срещу ваксините, предаде Ройтерс.

"Ваксините не трябва да са задължителни! Не толерираме изнудването", гласеше лозунгът на събитието. Участници в него носеха плакати, на които пишеше: "Аз съм неваксиниран, а не престъпник" и "Стига с COVID-диктатурата". Засега унгарското националистическо правителство направи ваксинацията срещу с COVID-19 задължителна само за учителите и здравните работници.

Няколко хиляди демонстранти взеха участие в пореден за този месец протест срещу строгите ограничения в Нидерландия, наложените от правителството мерки за COVID-19 и кампанията за ваксинация. Основната демонстрация се проведе в столицата Амстердам, съобщи "Ройтерс".

Демонстрацията се е провела при засилено полицейско присъствие.

Към голямата демойнстрация в столицата в неделя са се присъединили и фермери, които докараха и паркираха трактори в центъра на града.

Движението е било блокирано за известно време от протестиращи.

Припомняме, че в страната бе под едно от най-тежките блокирания в Европа за един месец през празниците в края на годината. Това се наложи поради скок на заразени.