Леонардо да Винчи - геният, който никога няма да бъде разгадан напълно. Сега експерти от Центъра за проучвания и реставрация към музеите във Франция смятат, че са разгадали една от малките мистерии, която ги тормози от години.

Кой е авторът на "Голата Мона Лиза?" Оказва се, че това може да е самият Леонардо да Винчи.

Жената на картината има голяма прилика с шедьовъра на италианския художник. В началото се смяташе, че произведението е дело на студенти на Да Винчи и нарисуван в неговото студио. Рисунката е направена с въглени и е известна като "Monna Vanna".

Изследователите на работата на майстора смятат, че "Голата Мона Лиза" е нарисувана от левичар, а това е довод в полза на теорията, че картината е оригинално произведение на Да Винчи.

В официално изявление на куратора на музея "Конде", където стои картината, се обяснява, че изследователите са намерили много нови елементи, сред които щрихи с въглен, нарпавени с лявата ръка. Били навсякъде.

Освен това, картината съдържала и една от любимите техники на Леонардо - "сфумато". Това е техника в живопистта, използвана за пръв път от италианския художник и се отличава с наслоявания на полупрозрачни пластове велатурен лак, като се разместват контурите на всеки следващ слой. Това придава на картината особена, замъглена перспектива.

Това кара експертите да смятат, че картината не е копие на загубен оригинал, излязъл от ръцете на Да Винчи.

Самите теории за това кой е авторът на "Голата Мона Лиза" се появиха още през 2017 г., когато експерт от "Лувъра" заключи, че произведението датира от същия период, в който е живял да Винчи. Тогава обаче той беше почти сигурен, че картината е нарисувана с дясната ръка. Нещо, което се оказва невярно.

Дали "Голата Мона Лиза" е оригинално произведение на Да Винчи все още остава в света на спекулациите. Дали ще бъде напълно и неуспоримо доказано - остава да разберем!

Превод и редакция: TrafficNews