Хиляди хора, най-вече привърженици на конспиративни теории, готвиха организиран антиковид протест този уикенд. Регионалните съдилища обаче разпоредиха те да бъдат отменени.

Срещите бяха планирани както в Дрезден, така и в баварския град Кемптен, което предизвика съдебни производства и съдебни, пише DW.

Административният съд на Бавария се съгласи с местната власт, че е необходима забрана за демонстрации на групи, за да се предотврати рискът от инфекция. Движението „Querdenker“, което се противопоставя на настоящите мерки на Германия, първоначално планира протест от 8 000 души и последващ марш с 2000 души.

Основателят на инициативата Майкъл Болвег също се очаква да участва в протеста на Кемптен.

Междувременно Висшият административен съд в Саксония, който председателства град Дрезден, заяви, че има оправдана опасност за участниците и минувачите, особено поради процента на заразяване и разпространението на повече инфекциозни варианти.

Освен това съдът заяви, че ограничаването за  броя на участниците няма да бъде ефективно. Решението изтъква, че участниците няма да могат да поддържат мерки за социално дистанциране и безопасност.

Решението не може да се обжалва и всякакви други планирани събития също са забранени.