Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан изрази негативна прогноза за по-скорошното премахване на ограничителните мерки в страната. Причината са нарастващите случаи  на коронавирус в Германия.

„Увеличаването на броя на случаите може да означава, че не можем да предприемем по-нататъшни стъпки за откриване през следващите седмици. Напротив, може дори да се наложи да предприемем стъпки назад ”, каза Шпан на седмична пресконференция.

Германският канцлер Ангела Меркел трябва да се срещне в понеделник с лидери на 16 федерални провинции на Германия, за да обсъди дали да удължи блокирането, което е в сила от средата на декември, пише Reuters.

По-рано този месец групата изложи планове за постепенно отваряне на икономиката и оттогава много магазини бяха отворени за пазаруване само по уговорка.

Броят на коронавирусните инфекции нараства през последните седмици. Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия се е увеличил със 17 482 до 2 629 750, показват данни на Института Робърт Кох (RKI) за инфекциозни заболявания в петък. Съобщените жертви са нараснали с 226 на 74 358.

Броят на инфекциите на 100 000 души за седем дни се е увеличил до 96, спрямо 72 преди седмица и от 65 на 4 март, когато Меркел и държавните премиери изложиха своя план за повторно отваряне.