Гърция прави задължително носенето на маски в почти всички закрити обществени пространства, за да се ограничи разпространението на новия коронавирус, заяви заместник-министърът на гражданската защита Никос Хардалиас, цитиран от БГНЕС. Здравните власти решиха преди 10 дни носенето на маски да бъде задължително за клиентите на супермаркетите. Маски трябва да се носят и в градския транспорт.

Новите мерки влизат в сила от сряда и ще изискват маски да бъдат носени от всички в магазините за търговия на дребно, офиси за обществено обслужване, банки, хранителни магазини, пекарни и асансьори. Засега църквите са изключени от наредбата. Нарастването на инфекциите в Атина и Солун доказва, че вирусът все още е тук. Изискването е за колективното благо. Ситуацията не трябва да предизвиква паника, нито оплакване, каза Хардалиас.

Гръцкият здравен министър заяви миналата седмица, че страната не е изправена пред втора вълна от инфекции, но трябва да остане бдителна. Гърция успя да овладее разпространението на инфекциите до 4 227 потвърдени случая и 202 починали до понеделник. Не трябва да позволяваме нещата да се объркат, каза Хардалиас.