Туристи ще могат да почиват в Гърция още от 1 юни без ограничения, съобщават от гръцкото правителство. Миналата седмица южната ни съседка изрази намеренията си да възобнови туризма на три основни етапа и да отвори врати от началото на юни, въпреки пандемията от коронавирус.

Първият започна още в понеделник, когато всички притежатели на туристически обекти можеха да се завърнат по местата си, за да се подготвят за сезона. Вторият стартира от 18 май и ще разреши достъп на всички работници да пътуват до островите и курортите, в които ще работят. Третият ще бъде от 1 юни, когато ще може да се пътува безпрепятствено от вътрешността на страната към островите и обратно.

Разбира се, ще предприемем всички мерки и изисквания и ще съблюдаваме за спазването на социална дистанция, но искаме да продължим да показваме гостоприемството, с което сме известни в цял свят, заяви гръцкият министър на туризма Хари Теохарис.

Възобновяването на туризма за чужденци обаче ще зависи и от това дали въздушните авиолинии ще възобновят редовните си полети. Луфтханза вече обяви, че рестартира полетите от Франкфурт до Атина в понеделник. Миналата година около 4 милиона британци почиваха на гръцките острови, припомня Дейли Мейл. За момента в Гърция има 2726 случая на заразени с вируса и 151 починали.

МВнР: Отидете ли до Гърция, чакат ви 14 дни карантинаНяма подписано двустранно споразумение между двете страни за пътуване