Френският президент Емануил Макрон обяви, че страната въвежда строги ограничения от петък, които ще останат в сила до 1 декември. Според новите мерки, хората ще могат да напускат дома си само по "неотложна работа" или по медицински причини.  Той каза още, че ситуацията ще бъде преразгледана след 15 дни, за да се види дали мерките могат да бъдат разхлабени от гледна точка на работата на търговските обекти.

Училищата и промишлеността ще останат отворени, но обекти като барове, заведения и развлекателни центрове ще затворят врати. 

Блокадата може да бъде облекчена, когато дневно новите инфекции спаднат до около 5000 на ден.  Макрон заяви, че страната трябва да защити икономиката си, но стратегията за стаден имунитет ще доведе до 400 000смъртни случаи във Франция.

„Здравната система няма да издържи, освен ако няма икономика, която да я подкрепя. Нищо обаче не е по-важно от човешкия живот”, каза френският президент и допълни, че  се прогнозира, до средата на ноември всички легла за интензивно лечение да бъдат запълнени с случаи на Covid-19 и че Франция се нуждае от внезапна спирачка за спиране на вируса.