Швейцария, която беше от първите най-тежко засегнати страни от COVID-19, до 8 юни ще се върне към нормалния си живот. Правителството на страната вече отвори редица обекти, които бяха затворени, а в следващите два месеца ще последват няколко етапа на възстановяване на всички сфери, съобщава SunHerald.com

Пикът в Швейцария бе между 20 март и 1 април, когато дневно регистрираха по над 1000 случая дневно. Общо заболелите в Швейцария са 29 407, но голяма част от тях са оздравели.  В момента дневно се регистрират между 110 и 300 случая, а активно болните са около 5000.

Вече редица обекти затвориха, като магазини, фризьорски салони и се възстанови рутинната дейност на всички медицински заведения.

От 11 май ще отворят ресторанти, заведения музеи и библиотеки, а учениците от средните училища ще се върнат в класните стаи. От собственици на заведения ще се искат да осигуряват най-малко 2 метра разстояние между масите. 

До 8 юни ще отворят всички останали обекти, като тогава може да се поднови и футболния шампионат. Забрана  ще има до края на август за провеждане на събития на повече от 1000 души.

Италия отваря ресторанти и барове на 18 май, Ангелкова прави прогнози за 1 юлиВ социалните мрежи и в специализираните групи се надига масово недоволство