500 млрд. евро ще бъдат заделени във фонд за борба с COVID-19 в ЕС. Днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще представи на извънредна сесия на Европейския парламент в Брюксел новото предложение за бюджета на Европейския съюз за следващите седем години.

Предвижда се бъдещият бюджет да съдържа фонд за възстановяване от кризата, предизвикана от пандемията от коронавирус. Спецфондът ще  съдържа около 500 млрд. евро, които ще бъдат предоставени на най-пострадалите страни и региони под формата на грантове и кредити.

Както вече се разбра, разногласията между фон дер Лайен и парламента са на път да бъдат преодолени, след като председателят на комисията пое твърдия ангажимент за активното участие на парламента в плана за възстановяване. Въпреки че от там отказват до този момент да оповестят официално цифри, информация за параметрите на фонда за възстановяване вече се появи. Според нея, той ще бъде в размер на 500 милиарда евро и ще действа 2 години - до края на 2022-ра година, в рамките на 7-годишния бюджет.  Бюджетът пък ще бъде в размер на около 1 трилион евро, съобщава БНР.

Превес във фонда ще имат грантовете, като съотношението със заемите ще бъде между 60 и 40 на сто или 70 и 30 на сто. С това предложение на практика Европейската комисия подкрепя плана за възстановяване на Франция и Германия, а не на т.нар. „пестелива четворка“ - Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания. За да влязат в сила бюджета на ЕС и възстановителният план обаче, те трябва да получат единодушното одобрение на страните-членки в Съвета.