Експерти от Световната здравна организация днес пристигат в ЮАР, за да извършат проучвания и да оценят каква е ситуацията след новооткрития щам на коронавируса B.1.1.529. Междувременно днес ще се проведе и извънредно заседание на Организацията. Мутацията е била регистрирана при 22-ма души в една от южноафриканските провинции.

Заради този вариант Европейският съюз обмисля спешни мерки, а Германия и Великобритания вече въведоха такива.

Около 100 случая са регистрирани вече няколко региона, включително Хонконг и Израел. Този вирусен вариант е "най-лошият, откриван досега" заради големия му брой мутации, смятат експерти. 

"Щам на коронавируса, открит в няколко страни в Южна Африка, е открит в Израел при гражданин, който се е завърнал от Малави. Освен това има съмнения за още два случая на заразяване при завърнали се от чужбина граждани, които в момента очакват резултатите от тестовете в изолация", се казва в изявлението.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви в Twitter, че се обмисля активирането на спешен механизъм за спиране на полетите от Южноафриканската република. Няколко европейски държави, сред които Германия, Чехия, Италия и Великобритания вече забраниха пътуванията от Южна Африка.