От Европейската комисия искат карантината да отпадне за пътуващите в ЕС.  Според експертите е необходимо пътуващите в ЕС да не бъдат ограничавани след пристигането си, ако държавата, в която идват и страната, от която пристигат, прилагат сходни мерки срещу епидемията от COVID-19.

ЕК не подкрепя безусловна карантина за пътуващите, уточниха представителите на комисията. По техните думи въвеждането на здравни сертификати може да доведе до нова опасност - желание на някои хора умишлено да се заразят, с надеждата да се снабдят с документ, че са преболедували.

ЕК е на мнение, че досегашните строги мерки срещу епидемията повече не са необходими. Комисията настоява за уеднаквяване на начините за събиране на данните за заболеваемостта в ЕС, както и тези данни да бъдат достъпни в реално време за сравнение. Предвижда се да бъде създадена електронна карта, която да показва постоянно епидемичната обстановка в отделните части на ЕС.

Според ЕК това би улеснило туристите при подготовката на летните почивки. По мнението на комисията засега не се налага отмяна на летните резервации.