Джо Байдън и Доналд Тръмп ще разговарят със стачкуващи работници от автомобилната промишленост в Мичиган в рамките на два последователни дни тази седмица. Това подчертава колко важни са синдикатите за президентската надпревара през 2024 г., макар да представляват само малка част от работещите в САЩ, информира Ройтерс.

Байдън ще се присъедини към стачкуващи членове на синдиката на Обединените автомобилни работници (UAW) по-късно днес. Според историците, проучващи развитието на профсъюзите, това ще бъде най-голямата подкрепа, демонстрирана от действащ президент към стачкуващи работници, поне за последните 100 години. 

Републиканският му опонент и предишен президент Доналд Тръмп ще се обърне към стотици работници на мероприятие в компания за доставки на автомобилни части в предградие на Детройт утре. 

Байдън заяви вчера, че синдикатът на Обединените автомобилни работници е дал много, когато автомобилният сектор бе в криза и е "спасил автомобилостроителната промишленост" - явна препратка към мащабната правителствена помощ за сектора от 2009 г., която включваше и намаляване на възнагражденията. 

"Сега, когато браншът възстановява позициите си, те трябва да участват в печалбите", каза той. 

Досега синдикатът отказва когото и да било от кандидатите за президентските избори през 2024 г., което го прави единственият голям профсъюз, който не е подкрепил Байдън. 

Членовете на синдиката по-рано този месец започнаха стачки срещу "Дженерал моторс" (General Motors), "Форд" (Ford) и "Стелантис" (Stellantis) - компанията майка на "Крайслер" (Chrysler), с искане увеличенията на заплатите да съответстват на скоковете във възнагражденията на главните изпълнителни директори, настоявайки също така за по-кратка работна седмица и сигурност на работните места на фона на прехода към електрическа мобилност, пише БТА.

Едва 10,1 процента от работниците в САЩ са членували в синдикати през 2022 г., но организациите имат огромно политическо влияние, тъй като щатите, в които те са силни, често сменят предпочитанията си от демократи към републиканци и обратното, а и имат влиятелни мрежи по места.