На фона на нарастването на "Делта" варианта на коронавирус и опасенията, че защитата на ваксините намалява с времето, две европейски държави са определили срока на валидност на сертификатите за ваксина въз основа на това кога е бил ваксиниран пътник. Много е вероятно това да се превърне в тенденция.

Миналият месец Хърватия стана първата страна в ЕС, която определи срок на валидност на сертификатите за ваксина срещу Covid-19. За да влязат в балканската държава, пътниците трябва да бъдат напълно ваксинирани в рамките на 270 дни - приблизително девет месеца от пристигането им.  Пътуващите, чиято ваксина е с „изтекъл срок“, трябва да направят PCR тест или бърз антигенен тест при пристигането си за своя сметка и са длъжни да се самоизолират, докато получат отрицателен резултат. Ако не могат да бъдат тествани, пътниците трябва да се самоизолират за 10 дни.

Американските пътници и други извън ЕС трябва да представят удостоверение, че са получили две дози ваксина, използвана в държавите членки на ЕС - Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Gamaleya, Sinopharm, не по-късно от 270 дни, или сертификат че са получили една доза от ваксината, ако ваксината се прилага в единична доза (Janssen/Johnson & Johnson), не по-късно от 270 дни , според уебсайта на хърватското правителство.

Вчера и Австрия обяви, че нейният сертификат за ваксина също е годен само за девет месеца след пълната ваксинация. „Вие се считате за ваксинирани  след 22 -ия ден от първата Ви доза, продължаващ 90 дни от датата на ваксинацията. След втората доза валидността се удължава с още 270 дни “, уточнява сайтът на австрийския туризъм. Ваксините, които изискват само една доза, са валидни след 22 -рия ден от ваксинация в срок от 270 дни.. Това се отнася и за хора, които са боледували от Covid и са получили само една доза от всяка ваксина.

Това означава, че пътуващите, получили втора доза от Moderna или Pfizer в края на февруари 2021 г., ще могат да посетят Австрия до ноември 2021 г.

Досега никоя друга държава от Европейския съюз не е определила срок на валидност за ваксинация, но пътниците трябва да наблюдават за промени.