Арестуваха двама българи заради обвинение в „съвременно робство по време на планирана операция във Великобритания. По време на акцията на 28 юни са претърсени четири адреса в Тотнъм. Двамата арестувани са мъж и жена на 30 години и са заподозрени, че държали човек в робство, както и в трафик на хора. Нашенците в момента са задържани под стража. Претърсванията продължават.

Това съобщава британската полиция.

Това е последната фаза на операция, насочена към източноевропейска организирана престъпна група, за която се смята, че извършва трафик и експлоатира хора, докарани във Великобритания от България чрез принудителен труд. Разследванията продължават. Действащият главен инспектор Марк Роджърс от Централната специализирана престъпност заяви:

„Това разследване ще продължи, тъй като ние търсим да намерим всички участващи и да разкрием истинския мащаб на тази незаконна операция. За съжаление, този тип експлоатация все още се случва в цял Лондон. Работим денонощно, за да се идентифицират хора, замесени в трафик на хора и принудителен труд, и ние играем роля в защитата и подкрепата на стотици жертви всяка година. Ние работим в тясно сътрудничество с национални и международни партньори, за да споделяме разузнаването и да идентифицираме и задържаме престъпници, които печелят от експлоатация на уязвими хора“, заяви инспекторът.