Американският президент Доналд Тръмп прекрати финансирането на Световната здравна организация. Причината - провалът й в управлението на кризата с COVID-19.

"Днес наредих да се прекъсне финансирането на Световната здравна организация, докато се проведе проучване, което да оцени ролята на СЗО в лошото управление и прикриване на данни за разпространението на коронавируса", заяви Тръмп в Белия дом, цитиран от Франс прес.

"Светът получи много фалшиви информации /от СЗО/ относно заразяването и смъртността" от COVID-19, добави той.

Подчертавайки, че американските данъкоплатци внасят по 400-500 милиона долара годишно в бюджета на СЗО, в сравнение с 40 милиона и дори по-малко от страна на Китай, Тръмп заяви, че страната му като главен спонсор на организацията трябва да й потърси сметка.

Според Тръмп, организацията не се е справила с "основното си задължение" и трябва да й се потърси отговорност.

Заради грешната преценка и неверните препоръки на СЗО с коронавирус са се заразили 20 пъти повече души, отколкото би могло да се очаква, заяви Тръмп.

Преди дни американският президент критикува СЗО, че е пристрастна към Китай. По думите му, е възможно организацията да бъде реформирана. Вашингтон планира да обсъди с други държави как да се използват средствата, които се отпускат за СЗО.

Последва и реакция - сега не е време да се намаляват ресурсите на СЗО или на която и да било хуманитарна организация, която се бори с вируса.