Президентът Доналд Тръмп заяви, че смята, че китайските действие свързани с коронавируса са доказателство, че Пекин „ще направи всичко възможно“, за да го накара да загуби възможността да бъде преизбиране през ноември.

Тръмп хвърля вината върху Китай за глобална пандемия, в която загинаха най-малко 60 000 души в Съединените щати и която хвърли американската икономика в дълбока рецесия, поставяйки в опасност надеждите на Тръмп за още четири години в Овалния кабинет. 

Републиканският президент, често обвинен, че не действа навременно, за да подготви и предотврати бума на разпространението на вируса, заяви, че смята, че Китай е трябвало да бъде по-активен в информирането на света за коронавируса и информацията е трябвало да бъде разпространена много по-рано.

На въпрос дали обмисля налагането на финансови санкции върху или дори отписване на дълг към Китай, Тръмп не посочи нищо конкретно, но многозначително посочи, че "има много неща, които може да направи" и добави, че все още се разследва какво точно се е случило в страната. 

„Китай ще направи всичко възможно, за да ме накара да загубя тази надпревара“, каза Тръмп. Той заяви, че вярва, че Пекин иска неговият демократичен опонент Джо Байдън да спечели изборите, за да облекчи натиска, който Тръмп оказва върху Китай - върху търговията и други дипломатически въпроси.

"Те постоянно използват връзките с обществеността, за да се опитат да направят така, че да се изкарат невинна страна", каза той по повод действията на китайските служители.

Той обясни, че търговската сделка, която той сключи с китайския президент Си Дзинпин, насочена към намаляване на хроничния търговски дефицит в САЩ с Китай, е била "разстроена по много лош  начин" от икономическия спад, причинен от вируса.

Високопоставен служител на администрацията на Тръмп, пожелал анонимност, заяви, че неофициалното „примирие“, сключено между Тръмп и Си, изглежда е приключило.

Двамата лидери обещаха, че техните правителства ще направят всичко възможно да си сътрудничат, за да овладеят коронавируса. През последните дни Вашингтон и Пекин търгуваха все по-ожесточени обвинения за произхода на вируса и отговора на него.

"Имахме най-голямата икономика в историята, преди кризата“, каза Тръмп.

Той изтъкна, че е доволен от работата срещу COVID-19. Тръмп работи върху ускоряване на графика за разработване на ваксина.

„Мисля, че нещата се развиват много добре“, каза той.