До 2050 г. населението на Земята ще е достигнало 9.7 млрд души. Продължава да се отчита обаче отрицателен прираст на населението във все повече държави, а това се дължи на застаряването на населението, показва доклад на ООН.

Към днешна дата обитателите на планетата Земя са 7.7 млрд души, като се очаква до 2050 г. те да достигнат 9.7 млрд. Ако темповете се запазят, до края на новия век Земята ще трябва да побере 11 милиарда души.

Според прогнозите на ООН, 50 процента от общия прираст на населението през следващите три десетилетия ще дойде от девет страни - Индия, Нигерия, Пакистан, Демократична република Конго, Етиопия, Танзания, Индонезия, Египет и САЩ. До 2027 г. Индия ще бъде на първо място и ще задмине Китай като държава с най-голямо население в света.

Прогнозите идват на фона на глобалната картина, която отчита ниска раждаемост в развитите държави. През 90-те години на миналия век ражданията са били средно по 3.2 на жена докато до 2019 г. цифрата е спаднала до 2.5. Докладът отчита, че до 2050 г. в 55 от по-развитите държави броят на населението ще намалее с минимум 1 процент.

Изводът е много простичък и никак приятен.

Други доклади показват, че до 2050 г. ситуацията с климата на планетата ще се влоши значително. Преди няколко седмици австралийски учени предупредиха, че именно до 2050 г. на Земята ще настане доста апокалиптична обстановка - Глобалното затопляне ще вземе връх, нивото на световния океан ще се надигне значително, много крайбрежни държави ще изчезнат.

На фона на всичко това сушата ще предизвика масов глад и липса на питейна вода в по-бедните държави - нещо, което вече е започнало поетапно да става факт в Индия, и за което алармираха преди дни международни издания. Именно борбата за ресурси ще доведе до много голяма мигрантска вълна към по-развитите икономики на планетата, а това от своя страна може да предизвика редица кризи и дори да доведе до избухването на война.

Иначе казано - населението на планетата расте и то не там, където трябва, а ресурсите намаляват значително. 2050 г. се оказва преломен момент за цялата ни планета, а редица еко активисти призовават хората да вземат мерки за опазването на Земята докато все още е възможно обръщане на негативния процес.