Правителството на Дания обмисля да отвърже кроната, която е платежно средство в страната, от еврото, което може да се окаже още един сериозен удар срещу европейската валута и на курса й на световните валутни пазари, съобщава EUobserver. Експерти прогнозират силно поевтиняване на европейската валута спрямо кроната, ако това се случи.

Проблемът идва от това, че в последно време датската крона стана много силна валута и в търсене на стабилност, валутни спекуланти са повишили изключително много интереса си към нея. Те купуват кроните срещу евро по много изгоден за тях курс в момента.

През 1999 година страната сключи договор с Европейския съюз и се задължи да сдържа растежа на стойността на кроната в диапазона плюс или минус 2.25%. Това засилва много кроната и тя се търси от инвеститори, но поради обвързаността й с евтиното евро тя се търгува доста под реалната си цена.

По същите причини преди време и Швейцария отвърза своята национална валута от еврото и в резултат европейската валута поевтиня към швейцарския франк за ден с 40%.

TrafficNews.bg