Борис Джонсън  вчера се завърна на "Даунинг стрийт".  Преди повече от три седмици той бе приет в болница с коронавирус. Джонсън дори бе в интензивен сектор.

Днес обаче той отново се завръща, като дори ще председателства за първи път заседание на щаба за борба с Covid-19.

Британският премиер се очаква да обяви още тази седмица плановете как мерките за социална изолация да бъдат облекчени,  пише "Дейли телеграф". Вестникът допълва, че приближени до британския премиер са загатнали, че той може да реши да "модифицира" някои от елементите на мерките за социална изолация още преди да изтече крайният срок за това на 7 май. Според източниците на изданието той е все по-оптимистично настроен относно възможността рестрикциите да бъдат облекчени, при условие че учените кажат, че може. Във Великобритания обмислят разслабване на мерките, тъй като броят на заразените и починалите от коронавируса намалява.

Борис Джонсън се завръща, за да се изправи пред критиците си на фона на говорене за "новото нормално", гласи заглавието на друга статия на "Гардиън". Вестникът отбелязва, че британският премиер се е завърнал на "Даунинг стрийт" в момент, когато правителството му е под натиск заради подхода си в справянето с коронавируса. В същото време, отбелязва изданието, британски министри предупредиха, че физическата дистанция трябва да се превърне в "новото нормално" - дори и когато мерките за социална изолация бъдат облекчени.

"Проблемът с недостига на предпазни средства във Великобритания се задълбочава, предупреждават лекари.

Вестникът посочва, че все повече лекари във Великобритания са принудени да лекуват пациенти с коронавирус без предпазни средства, а външният министър Доминик Рааб, който заместваше премиера Борис Джонсън, докато последният отсъстваше, е отказал да каже кога най-накрая този проблем ще бъде решен.

Една трета от лекарите, работещи във високорискови условия, не разполагат с достатъчно предпазни костюми и предпазни шлемове и през последните три седмици ситуацията се е влошила още повече, твърди Кралската лекарска колегия, цитирана от "Индипендънт". От работещите в други части на болниците 40 процента невинаги разполагат с предпазни средства за очи, а 15,5 на сто понякога остават без маски за лице.