Блокадата в Англия може да продължи месеци заради пандемията от коронавирус, предупреждават английските министри, които засега не виждат основания за драстично отслабване на ограничителните мерки. Според тях, за да има такова, броят на заразените трябва да падне под 1000 на денонощие, което не се очаква да стане скоро. Професор Крис Уити пък прогнозира втори, много по-сериозен пик на заразата през зимните месеци, пише Дейли Тереграф.

Вчера броят на смъртните случаи в Англия падна на 674 от 765 предния ден, но този на заразените скочи с близо една трета до 6032. Това отчасти се дължи и на засиленото тестване, но управниците са категорични, че мерките не бива да се разхлабват, докато заразените не спаднат до трицифрено число. За последно са били под 1000 на 23 март.

Според премиера Борис Джонсън наложените мерки ще предотвратят мрачния сценарий от 500 000 починали, който очертаха статистици. Той също попари надеждите за разблокиране с мотива, че ако репродуктивното ниво на вируса /новите случаи, свързани с един отделен индивид/ се покачи над 1, може да се очаква ново цунами на заразата. В момента това ниво се движи между 0.6 и 0.9.

Професор Уити заяви, че вирусът е много далеч от своя край и че техническото му заличаване е на практика невъзможно. Според него е напълно вероятен още по-жесток удар на заразата през зимата. Ако репродуктивното ниво скочи над 1, със сигурност отиваме към втора вълна, заяви той. Междувременно проучване сред населението показа, че около 60 процента от жителите ще се страхуват да живеят както преди, дори при отслабване на мерките.

Вчера премиерът Борис Джонсън, който изкара коронавируса, но се върна на работа, заяви, че пикът е преминат, но за разхлабване на общата карантина не може да се мисли преди юни месец. Този вирус е пълен с изненади, които се проявяват всеки ден, предупреди д-р Франк Атертън.