Бившата съпруга на Джеф Безос - Макензи Скот, дари милиони на две образователни институции в Чикаго и стана най-големият индивидуален дарител в историята им, предаде Асошиейтед прес.

Колежът "Кенеди-Кинг", клон на Градския колеж на Чикаго, получи 5 милиона долара, а университетът "Илинойс-Чикаго" - 40 милиона долара.

Според списание "Форбс" колежът "Кенеди-Кинг", където учат много студенти от афроамерикански произход, се счита за един от водещите 10 общински колежа в страната в класацията за академично влияние. Има около 5000 студенти, на които предлага курсове по кулинария, хотелиерство и ресторантьорство, строителни технологии и изкуства.

Средствата, предоставени от г-жа Скот, са най-голямото дарение от индивидуален частен дарител в историята на учебното заведение, пише БТА. Те са част от сумата от 2,7 милиарда долара, предоставена от Скот на 286 организации.

Даренията, обявени днес, са третия кръг от мащабната филантропска инициатива на Макензи Скот. Богатството на бившата г-жа Безос се оценява от "Форбс" на 60 млрд. долара и само нарасна след развода й с основателя на Амазон (Amazon) през 2019 година.