12 души, арестувани за терористични престъпления, са открити мъртви в полицейските им килии в Буркина Фасо. Прокурорът на град Фада Н'Гурма заяви, че 25 души са били задържани през нощта в понеделник и "за съжаление 12 от тях са загинали през нощта в килиите, в които са били държани".  

Причината за смъртта в момента не е известна. Източници за сигурност съобщиха за информационна агенция AFP, че може да са задушени. Започнало е разследване.

В подобен сценарий през юли 2019 г. 11 души, обвинени в трафик на наркотици, бяха открити мъртви в килия на отряда за наркотици на националната полиция.

Новото масово убийство идва по-малко от месец, след като Human Rights Watch (HRW) заяви, че смята, че силите за сигурност на Буркина Фасо са екзекутирали 31 невъоръжени мъже в северния град Джибо, няколко часа след като ги арестуваха в контратерористична операция. 

Буркина Фасо се бори срещу ислямистките бунтовници с връзки с Ал Кайда и  ИДИЛ. Повече от 300 цивилни са били убити от бойци на Ислиямска държава, според HRW, докато правителството е убило няколкостотин за това, че подкрепят терористите.  

Повечето от 12-те мъртви мъже са били етнически фуласи, група често обвинявана в джихадистки връзки, съобщава АФП. 

Местна правозащитна организация заяви, че учител от Фула, обвинен в терористични асоциации, е намерен мъртъв в полицейски участък в Уагадугу, столицата на Буркина Фасо, на 2 май.