Бърни Сандърс обяви, че ще се кандидатира за президент срещу Доналд Тръмп през 2020 година, съобщава Independent.

Политикът ветеран потвърди, че ще проведе кампания за спечелването на номинацията на Демократическата партия за втори път след месеци спекулации.

Бърнард "Бърни" Сандърс е американски политик и младши сенатор от щата Върмонт от 2007 г. досега. Той е кандидат за номинацията на Демократическата партия за президент на САЩ на изборите през 2016 г.

Преди да стане член на Демократическата партия през 2015 г., той е най-дълго служилият независим в историята на Конгреса на САЩ. От 1981 до 1989 г. е кмет на Бърлингтън – най-големият град във Върмонт, а от 1991 до 2007 г. е независим конгресмен.

Сандърс е роден и отрасъл в Бруклин, Ню Йорк и завършва висше образование в Чикагския унивеситет през 1964 г. Докато е студент, той активно участва в организацията на протести за граждански права от името на Конгреса за расово равенство и на Студетския координационен комитет за ненасилие. През 1970-те води неуспешни политически кампании за губернатор, докато е избран за кмет на Бърлингтън през 1981 година и след това преизбиран три пъти. Той служи 16 години в Камарата на представителите на САЩ преди да бъде избран за член на Сената през 2006 г. и преизбран през 2012 г.

Политическите възгледи на Сандърс са сходни с тези на европейските социалдемократи, особено на тези в Скандинавия. Той е и един от най-изявените критици на американската външна политика и неравенството на доходите в САЩ.

Сенаторът на Върмонт загуби издигането от Демократическата партия от Хилъри Клинтън през 2016 г.

Обявявайки новата си кампания, 77-годишният заяви: "Нашата кампания не е за победата над Доналд Тръмп. Нашата кампания е за създаване на правителство, основано на принципите на икономическа, социална, расова и екологична справедливост".

Сандърс се самоопределя за демократичен социалист, който е възприел политики като универсално здравеопазване и безплатно университетско обучение. Предизвикателството му към г-жа Клинтън преди три години изуми Демократичната установеност и промени политиката на партията.

Въпреки загубата на кандидатурата, неговата кампания помогна да се положат основите на лявата преграда, която доминира в демократичната политика по време на управлението на Тръмп.

Той спечели повече от 13 милиона гласа през 2016 г., когато е бил разглеждан като външен претендент и е сред лидерите в проучванията на общественото мнение относно потенциалните кандидати за 2020 година.

Въпросът сега е дали може да се открои в пренаселената ложа на президентски кандидати, които също приемат много от неговите политически идеи, но са по-нови на националната политическа сцена. Сегашната политическа картина при демократите е забележима за разлика от 2016 г., когато той бе единственият прогресивен противник на г-жа Клинтън.

Той вероятно ще се сблъска с проблеми и въпроси относно възрастта и значимостта си в страна, която все повече напредва с по-разнообразни и свежи гласове, включително тези на жените и малцинствата - групи, с които г-н Сандерс се бореше през 2016 г.

Снимка: flickr

Превод и редакция: Traffic News