Впечатляващо авиошествие замени днес традиционния руски парад по случай Денят на победата. Русия отбелязва 75 години от Денят на победата над хитлеризма, но заради коронавируса всички тържества бяха отменени.

В чест на годишнината точно 75 вертолети и самолети прелетяха над Червения площад. Авиопарад имаше в още 10 руски града, както и в Ереван.

По традиция парадът бе открит от хеликоптери, включиха се и най-големият военнотранспортен хеликоптер в света - Ми-26, многоцелеви Ми-8АМТШ, транспортнобоен Ми-35М, разузнавателни и ударни хеликоптери Ка-52 "Алигатор" и Ми-28Н "Нощен ловец"

Зад тях преминаха радарни самолети, военно-транспортни самолета Ил-76МД и три бомбардировача с Ту-22М3, предвождани от ракетния носител Ту-160.

Видяха се и четири изтребителя МиГ-31К снабдени с хиперзвуковите ракети "Кинжал" и звено от четири многофункционални изтребители от пето поколение Су-57.

Шест Су-25 завършиха парада, като изрисуваха в небето националния флаг на Руската федерация.



Преди това руският президент Владимир Путин почете паметта на загиналите пред Вечния огън и положи червени рози на Паметника на Нейзнайния войн в Александровската градина в Москва. Путин обеща, че юбилеят за победата ще бъде честван "широко и достойно", с парад и марша на "Безсмъртния полк".

Беларус се оказа единствената страна, където парадът по повод Деня на победата беше проведен в пълен мащаб. Пред десетки хиляди зрители в столицата Минск преминаха военни и специализирана техника.

Президентът Александър Лукашенко заяви, че парадът не може да бъде отменен, защото паметта на ветераните от войната трябва да бъде почетена.

„Те също са умирали от вируси и други болести“, подчерта той.