Атина изпадна в конфузна ситуация, опитвайки се да използва като коз в преговорите с ЕК възможностите за алтернативна финансова помощ от Русия или Китай. Вторият външен министър на Гърция Никос Хундис, който отговаря за европейските въпроси, заяви във вторник, че Русия и Китай са предложили икономическа помощ дори без Атина да ги е молила за това.

"Имаше предложения, оферти бих казал, от Русия, скоро след изборите, за икономическа подкрепа, както и от Китай относно помощ, инвестиционни възможности", каза Хундис пред гръцко радио, добавяйки: "Ние не сме молили за това".

"Това е на масата, водим дискусии", допълни той.

От изявлението на руския външен министър Сергей Лавров стана ясно, че Русия всъщност очаква Гърция да поиска помощ.

Русия ще разгледа молбата на Гърция за финансова помощ, ако подобна молба бъде отправена, заяви Лавров в сряда след срещата в Москва с гръцкия си колега Никос Кодзиас. Той добави, че с Кодзиас са обсъдили финансовото положение на Гърция.

Китайското министерство на външните работи междувременно съобщи, че няма информация Пекин да е предлагал помощ за Гърция.

Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос пък заяви по-рано, че ако Атина не успее да се договори за ново споразумение с еврозоната, тя винаги би могла да потърси помощ на друго място, включително Китай.

Говорителка на китайското външно министерство каза, че е видяла тези медийни съобщения, но не й е известно нищо по въпроса.

"Ние желаем да запазим задълбочаването на сътрудничеството и обмена във всички области с новото гръцко правителство въз основа на принципа за взаимно уважение и взаимна изгода", каза пред журналисти тя, цитирана от Ройтерс.

"Относно конкретната ситуация, която споменахте, не знам нищо", допълни говорителката.

Китай заяви миналия месец, че следи внимателно политиките на новото правителство на Гърция, след като Атина обяви, че ще спре продажбата на мажоритарния дял в компанията, която управлява най-голямото гръцко пристанище. Китайският конгломерат "Коско" се очакваше да изкупи 67 процента от държавните дялове в компанията, управляваща пристанището в Пирея.

Атина досега е твърдяла, че не разчита на помощ от Русия, тъй като търси споразумение с европейските партньори, за да избегне мащабна финансова криза. Никос Хундис коментира, че Гърция не изключва алтернативни източници на финансиране, но първият й приоритет е използва всички опции за постигане на споразумение с европейските партньори.

Австрийският финансов министър Ханс Йорг Шелинг заяви, че все още има време за Гърция да приключи конфронтацията с европейските си партньори, но поясни, че на хоризонта не се очертава някакъв алтернативен план за страната и че Гърция е длъжна да спази условията от спасителния пакет, съобщава гръцкият в. "Етнос".

Мисля, че можем да стигнем до решение преди края на февруари, ако Гърция го желае, каза Шелинг в интервю за австрийско радио. Ако ли не, нещата ще навлязат в "критична фаза", допълни той.

Ханс Йорг Шелинг изключи вероятността за излизане на Гърция от ЕС или еврозоната, като каза, че в интерес и на двете страни е да избегнат един такъв сценарий. "Но...ако няма решение, тогава очевидно ще трябва да бъде изработен "план Б", но не знам нещо подобно да съществува в този момент", изтъкна Шелинг.

В отговор на въпрос за намерението на Гърция да се обърне с молба към Русия за финансова помощ в случай на липса на споразумение с Еврогрупата, говорителката на ЕК Мина Андреев коментира, че това е хипотетичен въпрос. "Видяхме, че Русия е заявила, че може да разгледа такова искане, ако то бъде отправено. Всички проблеми, свързани с финансовата помощ за Гърция, се обсъждат на ниво Еврогрупа".

TrafficNews.bg