Всяка седмица има нов смразяващ кръвта доклад за това как климатичните промени, предизвикани от човешката ръка, ще разтопят полярните шапки, ще доведат до изчезването на близо 1 милион животински видове и за капак на всичко ще направят бирата ни много, много скъпа.

Австралийски учени излязоха сега с още по-плашещи твърдения, които показват, че настъпилите климатични промени са много по-лоши и краят на света е много по-близо, отколкото предполагаме.

Според данните им има реална опасност от изчезването на човешката цивилизация, а вероятността това да се случи съвсем скоро, е твърде голяма. Учените прогнозират, че човешкият вид и като цяло животът на Земята, може да изчезне до 2050 г., ако не бъдат предприети спешни действия и спирачката не бъде натисната.

Човечеството е поело стръмно надолу по много опасна отсечка, чийто край е напълно фатален за бъдещето на планетата.

Според проучването, публикувано от институт в Мелбърн, най-лошият сценарий започва с политическото неглижиране на проблема. Редица правителства по света просто отказват да адресират опасността и съответно да предприемат каквито и да било действия, за да се тръгне в противоположната посока. Политиците игнорират съветите на учените и волята на народа – икономиката да декарбонизира производството. Това ще рече държавите да намерят алтернативни източници на енергия. Ако това не се случи, температурите ще се повишат с до 3 градуса по Целзий до 2050 г., обясняват от Live Science.

Полярните шапки ще се стопят. Бруталната суша ще убие дърветата в Амазонската джунгла и планетата ще се завърти в един вечен цикъл на по-горещи и по-смъртоносни условия. С една дума - ще става по-страшно.

35% от площта на земята и 55% от населението ще са подложени на над 20 дни фатална жега, всяка година. Това е много над онова, което човешкото тяло може да понесе, твърдят учените.

Междувременно светът ще се тресе от суша, наводнения и горски пожари. Близо ⅓ от площта на Земята ще се превърне в пустиня. Цели екосистеми буквално ще се сринат, а всичко ще започне от кораловите рифове, ще мине през тропическите гори и… ледът на полюсите. Земеделските култури ще бъдат унищожени и ще превърнат над 1 милиард души в бежанци. Защото те просто няма да има къде да живеят.

Този поток от мигранти, изгонени от родните си места заради наводнения, глад и липса на питейна вода, ще залее големите и силни икономически държави, включително и САЩ. Ще има конфликти за ресурси, които могат да ескалират до избухването на ядрена война.

Резултатът, според изследването, е само един - невъобразим хаос и (може би) край на човешката цивилизация, която познаваме.

Единственият начин това да се спре е човечеството да осъзнае спешността и големината на проблема и да "запретне ръкави моментално", пишат учените в доклада си. Човешката раса има около едно десетилетие време, в което да мобилизира масите и да се стартира глобална промяна на начина, по който функционира производството.