7 секунди! Точно за толкова е станала трагедията с потъването на туристическото корабче в Будапеща. Най-малко седем южнокорейски туристи загинаха, 19 са в неизвестност, а изчезналият във водата катер беше намерен на стотици метри от мястото на потъване.

Властите разпространиха кадри, от които се вижда как корабчето се сблъсква с друг плавателен съд, след което потъва във водите на река Дунав. Корабоплаването в района на инцидента е преустановено. Веднага е започнала спасителна операция, която е затруднена от дъжда и бързото течение на реката.

На корабчето е имало общо 35 души - двама членове на екипаж и 33-ма южнокорейски туристи. 14 от туристите бяха извадени от водата, седем от тях починаха, а седем оцеляха и са в стабилно състояние, съобщи южнокорейското външно министерство.

Предвид изминалото време от преобръщането и потъването на корабчето, ниската температура на водата (около 10-12 градуса) и силните течения на река Дунав, шансът да бъдат намерени още оцелели е минимален, заявиха властите в унгарската столица.

Издирването на оцелели продължава и на територията на Сърбия. Не е ясна съдбата и на двама унгарци, които са били от екипажа. Туристите не са носели спасителни жилетки. Реката е била придошла след проливните дъждове и течението е било много силно.

Унгарската полиция е започнала разследване на инцидента.