Приемаме комуникацията си в интернет като даденост. Съобщенията ни пристигат за части от секундата до другия край на света и за нас това е напълно нормално. Очакваме всичко да се случва сега и веднага, а редица проучвания сочат, че това донякъде притъпява и усещанията ни.

Нещата обаче не са стояли така преди много години, когато кореспонденцията се е случвала по различен начин, а и в доста по-продължителен отрязък от време. За развитието на комуникацията между хората от цял свят можем да благодарим на един човек, а на 24 май неговото изобретение ще навърши 175 години.

За пръв път съобщение с Морзовата азбука е изпратено от Вашингтон до Балтимор през 1844 г. Тогава за пръв път в човешката история станало ясно, че можем да предаваме сложната мисъл на хомо сапиенс на дълги разстояния за кратък период от време - почти веднага. До този момент единственият начин това да се случи бил лице в лице.

Благодарение на Самюъл Морз това се е променило. Американският изобретател създал телеграфа и така технологиите се превръщат в онова, което познаваме днес. Телеграфът е създаден през 1832 г. Отнело на Морз още шест години да измисли и стандартизира начин, по който да се комуникира чрез него.

През 1843 година Конгресът в САЩ го финансира с 30 000 долара (което по онова време е доста солидна сума), за да опъне жици между столицата на САЩ - Вашинтон и Балтимор. Когато мрежата била завършена, Марз извършил публична демонстрация, която изумила обществото - комуникацията на дълги разстояния била възможна.

Системата от точки и тирета, с които се предават съобщения през телеграфа е останала непроменена 175 години и е релевантна и до днес. Морз създава своята азбука на базата на всички онези букви, които най-често се използват в английския език. Колкото по-къса е думата, толкова по-бързо стига до получателя си, разказват от "Смитсониън".

Разбира се, с годините комуникационната система, създадена от Самюъл Морз, е еволюирала драстично. Първата голяма промяна дошла няколко десетилетия след демонстрацията на телеграфа.

В края на 19 век Маркони създава радиото и така морзовата азбука вече можела да се предава не по жици, а чрез вълни. Телеграфните съобщения били с ограничен брой символи, тъй като предаването им ставало бавно и сложно. Затова и било много скъпо. Затова се наложило да се мине отвъд.

Хората искали отново да предават съобщения, но първо, това да става още по-бързо и да няма нужда от разкодиране на получения код (което отнемало време), а освен това да няма и ограничение в броя на думите. Откритието на радиовълните и изобретяването на радиото било добре дошло, а изобретението бързо се превърнало в широко употребяван метод за комуникация.

Това отново не било достатъчно. Хората искали не просто да чуват, но и да виждат. Да, фотографията съществувала отдавна и широко се използвала при печата, но информацията по вестниците стигала по-бавно и лесно била изпреварена от телеграфните съобщения. Освен това изображенията не били раздвижени. Така в края на 19 век се появила и телевизията, а от там нататък всичко е история.

19 век се оказал съществен за развитието не само на комуникацията, не само на технологиите, но и на света такъв, какъвто го познаваме днес. През годините движещото изображение от екрана се е развило толкова много, пък и е станало толкова голяма част от ежедневието ни, че за нас се оказва трудно да си представим живота преди това.