Многобройната работна сила в държавния сектор в Гърция винаги е била ценен източник за гласове при парламентарни избори. Когато дълговата криза удари Гърция и страната подписа споразумение за кредити с ЕС и МВФ в замяна на реформи, една от мерките включваше съкращаване на неефективните и раздути публични услуги.

Новоизбраното правителство на Алексис Ципрас има намерение да промени тези реформи, като върне на работа стотици хиляди работници и служители. Под действието на спасителната програма предишният кабинет съкрати или изпрати във временния трудов резерв 150 000 души – между 2010 и 2014 г. Много от тези работници и служители са били пред пенсия, много други са подали съдебни искове срещу уволненията и чакат решението на съда предаде TV Evropa.

"Никой няма да остане без работа, всеки ще се завърне. Това е нашата основна цел. Мнозина няма да се върнат на старите си места, но ще попълнят празнините на други места. Отменяме тези несправедливи уволнения, които противоречат на конституцията", заяви Георгиос Катругалос – министър на административната реформа.
Около 4000 души ще се върнат на работа. Те ще бъдат назначени по нова схема за 15 000 нови работни места, които са одобрени в бюджета за 2014 г под действието на спасителната програма между предишното правителство и кредиторите. Предвижда се тези места в държавния сектор да бъдат заети от млади и добре образовани кадри.

"Имаме планирани в новия бюджет 15 400 нови работни места, като ще използваме част от тези средства, за да върнем обратно на работа онези работници и служители, които са били уволнени неправомерно и в нарушение на конституцията", добави министърът.

От опозицията обвиниха управляващите, че повторните наемания и трансфери, както и останалите трудови схеми ще увеличат разходите на държава, и са чиста несправедливост към онези граждани, които няма да бъдат върнати на работа.

"Откъде ще намерите средства за финансирането на такава голяма система на публични услуги? Разбира се, имате право да наемате обратно на работа работници, които са били съкратени, но трябва да обясните на парламента и на гръцките граждани защо връщате на работа чистачки и училищни пазачи, но не и медицински сестри и санитари", кочевнила Кирякос Мицотакис - депутат от „Нова демокрация” и бивш министър на административната реформа.
Синдикатите в държавния сектор приветстваха решението на правителството на СИРИЗА, обявявайки, че трябва да се направи задълбочен анализ на трудовия пазар, за да се предприемат каквито и да е реформи, които да удовлетворят единствено кредиторите от „тройката”.

Засега не е ясно в кои сектори ще бъдат върнати работници и служители, но в списъка присъстват например 570 чистачи и чистачки, които са били съкратени от министерствата на икономиката и финансите.

TrafficNews.bg