Броят на загиналите при експлозиите на пейджъри в Ливан нарасна на 12 души, сред които две деца, съобщи ливанският министър на здравеопазването Фирас Абиад.

Сред загиналите има и няколко здравни работници. При нападението са ранени близо 3000 души, включително много от бойците на групировката „Хизбула“, както и иранският посланик в Ливан Моджтаба Амани, пише Ройтерс.

„Броят на тези, които са приети в болницата, достигна 1800 пациенти. Броят на операциите, които са извършени до момента, достигна 460, като повечето от тях засягат очите и лицето“, заяви Абиад.

„Хизбула“ обеща да отвърне на Израел, след като го обвини, че е взривил пейджърите - преносими устройства, които „Хизбула“ и други ливански организации използват за изпращане на съобщения.

Израелските военни отказват да отговорят на въпроси относно детонацията.

Израелски киберексперт коментира, че едновременното взривяване на хиляди пейджъри показва дълбоко проникване в подкрепяната от Иран организация.

Д-р Харел Менашри заяви, че организацията, която стои зад атаката, е демонстрирала добри оперативни и разузнавателни способности при изпълнението на тази операция, за чието планиране според него са били необходими много хора и дълго време.

Менашри коментира още, че подобна операция би могла да разкрие знанията и възможностите, с които разполага организацията, извършила нападението, което ще е в неин ущърб, предаде БТВ. 

Два източника заявиха пред Ройтерс, че израелската шпионска агенция Мосад, която има дълга история в извършването на сложни атаки на чужда територия, е поставила експлозиви в пейджъри, внесени от „Хизбула“, месеци преди детонациите.

Осем души загинаха, а 2750 бяха ранени при взривове на пейджъри в цял ЛиванПовечето от пострадалите са с наранявания по ръцете, но има и такива, които са ранени в лицето, корема и очите