Американското списание Forbes включи ръководителите на фармацевтични компании BioNTech и Moderna в списъка с 50 нови милиардери, които са обогатили състояние в сектора на здравеопазването на фона на пандемията от коронавирус. Данните бяха публикувани в сряда на уебсайта на Forbes.


Пандемията на коронавируса, посочва Forbes, са причина богатството на много изпълнителни директори на фармацевтични компании и инвеститори в здравеопазването да нарасне значително. С най- -големи приходи са компаниите,  занимаващи се с „разработването на ваксини, лекарства и медицинско оборудване“.

„Forbes откри 50 нови здравни милиардери през 2020 г. Най-изявените новодошли тази година са учените зад двете най-успешни коронавирусни ваксини - едната, разработена от американската компания Pfizer и германската биотехнологична компания BioNTech. а другата от базираната в Масачузетс Модерна ", каза Форбс.

Така, според изданието, състоянието на главния изпълнителен директор и съосновател на BioNTech, германец от турски произход, Угур Шахин, се оценява на 4,2 млрд. долара. Французинът Стефан Бансел, който оглавява Модерна през 2011 г., има капитал от 4,1 млрд. Долара. Състоянието на американските инвеститори Тимъти Спрингър и Робърт Лангер, които са инвестирали 5 милиона и 1,5 милиона долара в развитието на Модерна през 2010 г., сега се оценява съответно на 2 милиарда и 1,5 милиарда долара. Списъкът на новите милиардери включва и редица ръководители на компании и инвеститори от Китай, Италия, Индия, Канада , Швейцария, Хонконг, Дания.

На 11 декември Агенцията по храните и лекарствата към Министерството на здравеопазването и хуманитарните услуги на САЩ (FDA) одобри ваксина, разработена от Pfizer и BioNTech, която вече започна в страната. На 18 декември ваксината на Moderna получи подобно одобрение от FDA.

Русия  беше първата в света, която регистрира коронавирусната ваксина Sputnik V. Лекарството премина клинични изпитвания през юни-юли, проучванията след регистрацията започнаха в Москва на 7 септември, доброволците получиха първата ваксина на 9 септември.