Футуристичен дизайн, естетика, огромни мащаби - това представлява една от най-модерната библиотека в света, отворила врати само преди дни в град град Тиендзин, Китай. Хранилището на книжното знание е част от градския културен център Бинхай, съставляващ само парче от грандиозна пътна карта за осигуряване на културното развитие на района. 

Проектът на сградата на библиотеката, вътрешният и външният дизайн, е дело на холандската архитектурна фирма MVRDV заедно с Института за планиране и дизайн на град Тиендзин. В библиотеката Тиендзин Бинхай се помещават около 1,2 милиона книги, наредени в обширна кръгова архитектура, разположени на пет етажа.

Книжното здание се простира на внушителните 33 700 кв. метра. Масивната китайска библиотеката се отличава с футуристичен вътрешен атриум, който е съсредоточен върху сферична огледална аудитория, озаглавена "Окото на Бинхай".

"Окото е центърът на библиотеката", обяснява съоснователят на MVRDV Уин Маас.

"То издълбава сградата и създава едно органично социално пространство, в което да се седи, да се чете, то осигурява и достъп до всички полици с книги. В сърцето на окото има аудиторията, която отразява околната среда, давайки 360 градусова панорама на пространството вътре - истинска отразяваща и замислена среда", описва замисъла на вътрешните архитектурни решения Маас.

 

Снимки: Highsnobiety