Тук е мястото, на което ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден. Както в исторически план, така и за неща от обществена важност в света и България.

Ден на българския спорт

Днешният ден е професионален празник на работещите в сферата на спорта. На 17 май 1894 година в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария. Тяхната мисия е да положат основите на спорта в страната ни след Освобождението.

Ежегодно на празника се организират различни спортни мероприятия из цялата страна.

Международен ден срещу хомофобията и трансфобията

Международният ден срещу хомофобията и трансфобията се отбелязва на 17 май от 2005 година насам. Датата е избрана, защото на този ден през 1990 година Световната здравна организация изключва хомосексуалността като психиатрична болест от списъка на Международната класификация на болестите.

Международният ден срещу хомофобията е признат в Европейския съюз и се чества в повече от 50 държави по света.

В цял свят културните, традиционните и религиозните ценности продължават да се използват като оправдание за преследване, дискриминация, тормоз и тежко малтретиране на хомосексуалните, които често са придружени от престъпления от омраза и крайни форми на насилие, включително изтезание и убийство.

В около 80 държави хомосексуалността е престъпление и сексуалния акт между партньори от същия пол е наказуемо с лишаване от свобода, а в 9 от тях (Афганистан, Иран, Мавритания, Нигерия, Пакистан, Саудитска Арабия, Арабските Емирства и Йемен) и със смъртна присъда.

Също така днес е Международен ден на телекомуникациите,  Световен ден на информационното общество и Световен ден за борба с хипертонията

Създадена е Нюйоркската фондова борса

Нюйоркската фондова борса е най-голямата фондова борса за ценни книжа на света и втората по брой компании. Тя е създадена на 17 май 1792 година и се намира на Уол Стрийт.

На Нюйоркската борса се търгуват ценни книжа на над 1500 компании с пазарна капитализация над 10,1 трилиона долара (в тях работят над 25 млн. души). Борсата има 1366 члена, като в съвета на директорите участват 27 души. Местата се откупуват от желаещите да ги заемат, като през 2003 година цената на място в директорския съвет се е търгувало за 1 350 000 долара.

Приключва първата Балканската война

Балканската война, наричана още Първата балканска война, е военен конфликт между Османската империя, от една страна, и съюзените България, Сърбия, Гърция и Черна гора, от друга, продължил от 1912-та до 17 май 1913 година.

Победата на съюзниците слага край на петвековното османско господство на Балканския полуостров. Империята губи всичките си владения на полуострова, с изключение на тясна ивица територия по северния бряг на Мраморно море. Останалата част на Тракия заедно с Източна Македония попадат под българска власт. Сърбия завладява Косово, Северозападна Македония и други области, Гърция – Епир, редица острови в Егейско море и Югозападна Македония със Солун, а скоро след Лондонския мирен договор е създадена независима албанска държава. Споровете за подялбата на Македония водят до разрив в Балканския съюз и до Втората балканска война, която избухва само месец след приключването на Първата.

България става член на ЮНЕСКО

През 1956 година България е приета за член на ЮНЕСКО. Организацията на обединените нации за образование, наука и култура е специална организация на ООН, учредена на 16 ноември 1945 година, за да насърчава сътрудничеството между нациите в областта на образованието, науката, културата и комуникациите.

Чрез такива кооперативни усилия, ЮНЕСКО се надява да насърчи универсалното зачитане на справедливостта, законите, човешките права и основните свободи. Мотото на организацията гласи, че „мирът е създаден, не за да се нарушава, а за да подпомага интелектуалната и нравствената солидарност на човечеството“. Целта на организацията е да изгради мира в умовете на хората чрез образованието, науката, културата и комуникациите.

Започва Вътрешният конфликт в Перу, който официално продължава и до днес

Вътрешният конфликт представлява гражданска война в Перу между перуанското правителство и комунистическите групировки Сендеро Луминосо (Сияйна пътека) и Революционно движение Тупак Амару.

Започва през 1980 година и официално продължава и до днес, макар че е приключва 2000 година с победа на правителството.

Общият брой на жертвите на конфликта е близо 70 000 души. По-голямата част от тях са обикновени цивилни. И двете воюващи страни често атакуват и убиват граждани, което го прави по-кървав от всички войни в перуанската история след унищожаването на Инкската империя.

Рожден ден на интернет

На днешния ден през 1991 година Тим Бърнърс-Лий представя продукта си в научна комисия в Европейския център за ядрени изследвания (CERN). От тогава дата е приета за официална рождена дата на интернет.