Днес ни се предлага правителство на ГЕРБ с няколко министри, доведени от Пеевски". Наистина ли ни предлагат същите министри със същите схеми, които предизвикаха протестите през 2020 ? Това ли е най- доброто, което ГЕРБ може да предложи? Попита бившият премиер Николай Денков от парламентарната трибуна. Той добави, че през последните три години само "Продължаваме промяната - Демократична България" е успяла да излъчи работещи правителства.

"Днес нямаше да се намираме в унизителна ситуация, ако Вие си бяхте осигурили необходимото мнозинство", каза той, обръщайки се към ГЕРБ.

Той заяви, че коалицията няма как да подкрепи този кабинет, който определи като "правителство - забравете за бъдещето". По думите му се предлагат министри, били на тези постове през 2013 г. и 2020 г., когато имаше антиправителствени протести.

Бившият премиер добави още, че днес страната се намира в това състояние, защото преди няколко месеца ГЕРБ свали работещия му кабинет. Денков повторно заяви, че ако проектокабинетът мине, обединението ще остане в опозиция.

Изборните резултати ни поставят в ролята на силна, конструктивна проевропейска опозиция. Кой не е по-силен от хората. Ще работим за нашата мечта – развита европейска държава , държава с която се гордеем, заяви Денков.

В залата Георг Георгиев и Теменужка Петкова отговориха на Денков и заявиха, че той е станал премиер благодарение на ГЕРБ.

Ако не бяха нашите парламентарни групи , нямаше да има всичко това, с което сега се хвалите. Силна опозиция щяхте да сте , ако бяхте втори. Но вие сте трети. Говорите за левчето, но вие бяхте тези , които поискаха дерогация за руския петрол., Георг Георгиев.

"За огромно съжаление България имаше нещастието вие да бъдете премиер", добави Костадин Ангелов , който намекна че Денков имал наполенов комплекс.

След него зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев заяви, че движението ще постъпи държавнически и ще положи всички усилия това Народно събрание да излъчи правителство.

"Ние сме втори и ще подкрепим първия. Ако не стане, ще вземем нашия мандат и ще видим какво ще правим, но ще положим всички усилия. Ще изчакаме президента да даде неговия мандат и пак ще положим усилия да има правителство и с третия мандат", обеща Цонев.

Каза , че са направили следните изводи:

- Хората са свалили доверието до критичен минимум от държавните институции

- Всички хора искат редовно правителство и стабилно мнозинство

- Тъй като уважават вота на избирателя, ще подкрепят първата политическа сила

Той предупреди, че ако сега не бъде избрано правителство, а доверието ще спадне още повече.  „Няма друг начин да бъде прекъсната тази криза, ако някой не се договори за коалиционен кабинет, другото е друга конституционна подредба“ заяви Цонев.

 Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов направи паралел между проектокабинета "Желязков" и правителството на Пламен Орешарски и заяви, че ДПС отново се опитва да влезе във властта с партия патерица.

"Няма избирател на ГЕРБ, който да е искал да станете патерица на ДПС. Няма гербаджия, който да иска вие да станете притурка на ДПС и Пеевски", каза той и добави, че избирателите на партията на Борисов няма да простят обединението с движението, което определи като "политическа мафия".

Костадин Костадинов отново призова за нови избори, които според него ще са "очистителен процес".

"Решението, което трябва да вземем днес, е да не подкрепим този кабинет", заяви той и отново призова за мнозинство, изключващо ДПС.

Когато един народ се измори от правото си на избор, той се изморява от свободата си. Това не е тежка криза, това е очистителен процес. Това е процес , в който клановате се душат един друг. Важното е да отделим България. Решението е днес да не изберем правителство и да намерим решение за правителство без ДПС и без ГЕРБ, заяви Костадинов.

Тошко Йорданов от ИТН заяви, че няма да подкрепят правителство с мандата на ГЕРБ и държавата може да излезе от кризата само с експертен кабинет, без той да е доминиран от дадена партия. Ако президентът ни връчи мандата, ще отправим покана за такъв кабинет, каза депутатът.